БСП скептици за управляваща коалиция, но кабинет бил нужен

БСП се оказаха скептици за формирането на управляваща коалиция, но в същото време считат сформирането на кабинет за крайно нужно. Тази малко противоречива позиция на Столетницата се очерта при две интервюта днес на водещи фактори в БСП. Едното – на Кристиан Вигенин, а другото- на Георги Свиленски.

Не мисля, че ще има управляваща коалиция в това НС. Това заяви в интервю за NOVA Кристиян Вигенин от БСП. В петък, след като кандидатурата му на няколко пъти не успя да събере достатъчно гласове за председател на НС, той бе избран за зам.-шеф.

След 11 гласувания и близо 55 часа първо заседание, с мнозинство от 139 гласа Вежди Рашидов застана начело на 48-ото Народно събрание. За него гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход”.

По думите на Вигенин коментари, че БСП ще се коалира с останалите партии, подкрепили кандидатурата на Рашидов,

целят да дискредитират левицата.

Вигенин коментира още, че компромисът, който БСП е направила в петък, е единствено за да започне работата на парламента.

Междувременно, пред БНТ съпартиецът му Георги Свиленски посочи, че партията е извадила парламента от тупик. „Доказахме, че може да сме диалогичния партньор“, каза той. И допълни, че

страната не може да си позволи да остане без кабинет.

„Бяхме изпаднали в безизходиха, 10 пъти гласувахме за председател. Очаква ни криза, зимата идва, а ние не може да си изберем председател“, каза още Свиленски. Според него параментът трябва да започне работа, защото има внесени 30 закона. Не може България да си позволи да остане без правителство“, каза той.

БСП издига Кристиан Вигенин за председател на НС

- реклама -