Ананиев
сн. БГНЕС

Министър Ананиев в остър спор с БСП за нуждата от нов държавен заем

В остър спор с БСП влезе финансовият министър Кирил Ананиев в пленарната зала.

Повод стана декларация от името на червената група, изчетена от лидерката Корнелия Нинова.

Правителството изтегли нов заем – всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за политическото си оцеляване.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в своя декларация, прочетена от трибуната в парламента.

„На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от международните пазари. 10-годишна емисия за 2.5 млрд. лв. и 2.5 млрд. за 30 години, общо 5 млрд. лв. За това действие на правителството има много въпроси, без отговори от страна на премиера. Защо се появи необходимост от нов дълг? Та нали само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага нов заем, защото в резерва на държавата има 9 млрд. лв.“, коментира още Нинова и продължи: „Защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар. Специалисти казват, че е много по-полезно за българската икономика и финансови пазари такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар“, коментира Нинова. Тя коментира, че емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни, български, икономически проблеми.

„Трети въпрос – условията, при които е взет дългът. Определено неадекватни са твърденията на правителството, че е постигнало супер ниска цена на дълга. Четвърто, разбира се, най-важното. Ще стимулира ли този заем икономиката? И ще подобри ли жизненото равнище на народа? Както винаги ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата. Има обяснение. тези пари ще бъдат използвани за стари заеми на Борисов от 2016 г. за покриване на дефицит от близо 3.5 млрд. лв. По-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж. Има развити държави, ще каже някой, с по-висок дълг спрямо БВП. Така е, но там се инвестират публични финанси в повишаване на стандарта на живот, а у нас се пилеят през прозореца на джипа. Тук е големият проблем и въпрос.

Уважаеми българи, за 10 годишното управление на Борисов той е взел общо 30 млрд. лв. заем, срещу това какво имаме: пада качеството на здравеопазването, увеличава се функционалната неграмотност при децата, неравенствата ,все по-нездравословна е околната ни среда. Една трета от българското население е без достъп до питейна вода, няма електронно правителство. Цената на всичко това е заем, срещу влошен стандарт на живот, се плаща от целия народ“, каза Нинова.

Тя коментира още, че премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуацията на деня, но е по един е абсолютно последователен: погазване на парламентарната република и разграждане на държавността.

Тя отчете, че за 10 години премиерът не е дошъл пред парламента да внесе един бюджет или да отчете поне веднъж изпълнението на бюджета. „А това са нашите пари, на всички български граждани. Всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за своето политическо оцеляване. Въпреки протестите, въпреки новата политическа обстановка, въпреки отхвърлянето на този модел от все повече български граждани, той не си взе поука и продължава по същия начин и тази седмица. Решението на много въпроси се корени в оставката му. Пропиляха 10 години на България, пропиляха настоящето ни. Скъпи българи, да не позволяваме да пропилеят и бъдещето ни“, каза още Нинова.

 Кирил Ананиев изненадващо взе думата и критикува Нинова, че не се е „подготвила по-добре с реална информация, а не лъжовна“.

Веднага, след като преведох емисията в сряда, ми се обадиха цялото ръководство на Еврокомисията и всички колеги министри на финансите, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г., разказа Ананиев.

Той обясни, че 27 държави са направили 27 емисии през 2020 г. и тази на България е с най-нисък лихвен процент – 0,375%. Обеща да предостави на Нинова списъка, за да види, че другите държави се движат между 1 и 3,25%.

4 държави са теглили през 2020 г. кредит за 30-годишен период, ние сме на първо място с 1,37%, докато другите се движат между 2-4% 3 от тях са членки на еврозоната.

За какво ще ги използваме тези пари – трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, какво се предвижда да се извърши в началото на следващата година, както и мерките за COVID-19. Икономическите и социалните мерки, приети от правителството, трябва да бъдат изпълнени, защото са важни за хората и за бизнеса. Ние сме поели ангажимент и ще изведе икономиката на държавата от кризата, заяви Ананиев. И призова Нинова обръщението й да бъде съобразено с реалността.

Това предизвика реакция сред червените. Зам.-шефът на групата Георги Свиленски поиска на министъра да бъде направена забележка, защото не можел да дава оценка на декларация от група.

Имате ценни предложения, но няма такива текстове в правилника, формулирайте ги и внесете за промяната му, отвърна му водещият заседанието Валери Симеонов. Той обясни, че министър може да взема думата винаги, когато пожелае.

Симеонов обаче критикува Ананиев, че „като ръководител на едно от най-подредените министерства в държавата“ трябва да се запознае и с правилника на парламента и да го спазва, тъй като министърът пресрочваше даденото му време за отговор на въпросите си.

 

- реклама -