БСП предложение НПК текст тайно задържане Нинова

БСП решава дали ще подкрепи проектокабинета на Пламен Николов

Националният съвет на БСП решава на заседание днес дали ще подкрепи проектокабинета на номиминирания за министър-председател от „Има такъв народ“ Пламен Николов.
На влизане в сградата на БСП членове на Националния съвет на партията коментираха пред журналисти, че очакват да чуят дали ще има писмено споразумение и каква е цената на подкрепата.
Преди пленума служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов коментира, че Националният съвет дължи на членовете и избирателите на БСП споразумение с ясни и конкретни ангажименти за определен срок като условие за подкрепа на правителство в този парламент.

Относно изчетените от трибуната на парламента приоритети, за които ИТН очаква подкрепа, той каза, че това трябва да залегне в официално споразумение, просто изявление не било достатъчно. По думите му, ако ИТН откажат да подпишат, ще е за тяхна сметка.

Кирил Добрев коментира, че за около месец ръководството на БСП е извървяло един дълъг път – от сериозни критики към „Има такъв народ“ до 90 процента съвпадение на програмите. И сега влизам вътре да разбера каква е цената на това нещо и кога точно ще я плати партията, допълни той.

Председателят на БСП-София Калоян Паргов коментира, че първото нещо, което трябва да чуят, е анализ на изпълнения мандат, който НС на БСП даде на парламентарната група за разговори по приоритети на бъдещо правителство. Второ – трябва да чуем дали ще има писмено споразумение на базата, на което да се обуславя една или друга подкрепа, посочи той. Трето – да видим дали има червени линии, които ние ще поставим и които няма да се повдигат, и които ще бъдат разграничителни, ако тези въпроси са част от дебата в парламентарната зала, добави Паргов. Той уточни, че такива червени линии са например мажоритарен вот, партийна субсидия от 1 лев на глас, АЕЦ „Белене“. Според Паргов с цел да има стабилно правителство може тези въпроси да се оставят настрана и да не се поставят на този етап, ако, разбира се, някой иска това партньорство. Той посочи, че всяко партньорство си има цена. Въпросът е да видим каква е цената на решението, което ще вземем след малко, добави Паргов.

- реклама -