БСП

БСП: Премиерът е изпуснал министрите си

Вместо да координира работата на правителството, премиерът е изпуснал министрите си. Това заяви в парламента зам.-председателят на БСП Румен Гечев.

„Министърът на образованието прави каквото си иска. Министрите на отбраната и външните работи включват България в някакви морски коалиции без знанието на премиера. Колкото по-скоро се подаде оставката и има предсрочни парламентарни избори, толкова по-добре за България„, допълни Гечев.

Той беше категоричен, че има разпад в управлението на държавата, след като Меглена Кунева внася предложения, без да се консултира с премиера или финансовия министър.

„Излиза, че премиерът се осведомява от радио Ереван какво става в неговите сектори на правителството? Така ли трябва премиерът да научава за промени в бюджета за тази и следващата година за стотици милиони?“.

Гечев се усъмни и в твърденията на управляващите за увеличените приходи в бюджета.

„Ако беше вярно, възниква въпросът какъв е проблемът за тези 200 милиона лева за увеличение на заплатите на учителите. Ако тези милиард и половина – два са влезли в бюджета, то къде са те?“

От БСП и днес настояха за оставка на образователния министър.

„Това е единствената възможност системата на образованието да бъде успокоена. Въпросът е за бъдещето на българското училище”, заяви Валери Жаблянов пред журналисти.

Проведеният учителски събор представлява мероприятие с политическа цел, което няма никакво отношение към системата на образованието. Учителите бяха използвани по неприемлив начин – не, за да разберат какво представлява новият закон и новата политика, а за да може екипът на министерството на образованието да получи политическа подкрепа”, смятат от левицата.

Според БСП промените, които се правят, застрашават успешния старт на новата учебна година.

 

- реклама -