БСП преди решаващия Конгрес – може ли да се стигне до разцепление в партията?- ВИДЕО

БСП е в дълбока криза. Причина за това е поведението на лидера й Корнелия Нинова и конфликът й със Сергей Станишев. Ако противопоставянето в левицата продължи, може да се стигне и до разцепление в партията. Около това мнение се обединиха политолозите Стойчо Стойчев и Страхил Делийски в предаването „Европа сутрин“ по тв „Европа“ с водещ Диана Радева.

Според председателя на столичната организация на социалистите Калоян Паргов обаче подобни прогнозите са твърде прибързани.

Ситуацията, в която Корнелия Нинова вкара БСП може да й коства победата на местните избори. Социалистите са в дълбока криза, но тя не е криза на личностите, а по-скоро на смисъла и пътя, по който да се продължи, обясни политологът Страхил Делийски.

„Лошото е, че в начина, по който е поставен конфликтът, щях да кажа разговора, но това не е разговор в БСП, а конфликт, каквото и да се случи оттук нататък, с тези разделителни линии, който и в понеделник да стане лидер, ако не се смени начина на общуване и комуникация, ако не се намери общ смисъл за съществуването на тази партия, местните избори могат да бъдат наистина моментът, в който да се каже – еми, дотук беше с този проект“, заяви Страхил Делийски

Основната политическа грешка на Корнелия Нинова беше противопоставянето й със Сергей Станишев. Мнението е на политологът Стойчо Стойчев:

„В неделя ще видим пика, кулминацията на това противопоставяне и въпросът не е кой ще бъде в понеделник председател на БСП, а дали БСП ще успее да се съхрани структурно до местните избори. Защото тук не става въпрос за персонален сблъсък, а за ценностен сблъсък. Вие смятате, че може да се стигне до разцепление в БСП? – Да, защото конфликтът е ценностен, защото хората около Сергей Станишев искат тази партия да има един проевропейски ляв облик.“

Според лидера на столичната организация на БСП Калоян Паргов прогнозите за разпадане на БСП са силно преувеличени. Паргов очаква изненади на конгреса в неделя, но няма да е сред кандидатите за наследник на Корнелия Нинова.

„Неведнъж заявих, че лидерският въпрос не стои в момента. Пред нас стои голямото изпитание местни избори, залог за бъдеща национална власт. Силно присъствие в местната власт означава и по-големи шансове да спечелиш в национален план. Ако ние наистина желаем да постигнем тази цел, то тогава да вървим в тази посока. Ако сме си поставили нещо друго, което на мен не ми е известно, то тогава всякакви сценарии могат да се развият., заяви Паргов.

Още в понеделник градската организация на БСП официално стартира подготовката за местните избори. Предстоят номинациите за кандидат-кмет на София, неофициално са водени разговори, но лидерът на столичната организация на социалистите отказа да назове имена.

Целият разговор вижте във видеото.

- реклама -