Марешки, Воля, парламент, БСП
Снимка: БГНЕС

БСП поискаха Марешки да напусне поста зам.-председател на Народното събрание, депутатите от Воля с перформънс в защита на шефа си

БСП призова „Воля“ да оттеглят Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание, а ако не го направят ГЕРБ да внесат такова предложение.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в декларация от името на група, предадФокус.

„Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това срината репутация на парламента. Нямаше да се изправя от името на ПГ на БСП, ако това засягаше само 44-ото Народното събрание. За нас то е изчерпано, както е изчерпано и излъченето от него правителство“, каза още Вигенин.

„Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното твърдение за политическата кома, в която това Народното събрание е изпаднало, тази присъда е петно върху институцията на Народното събрание. Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на Народното събрание“, каза още Вигенин.

Снимка: БГНЕС

Вигенин отправи предложение към ПГ на „Воля“ и към ПГ на ГЕРБ.

„Предлагаме ПГ на „Воля“ да се възползва от предвидените в правилника възможности да оттегли Веселин Марешки като зам.председател на Народното събрание и по своя преценка или да остави стола празен или да излъчи друг представител в ръководството на парламента“, каза още Вигенин.

Той посочи, че ако тази стъпка не бъде предпирета, БСП настоява председателя на парламента да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.

Снимка: БГНЕС

От своя страна депутатите на Воля направиха перформънс в защита на шефа си.

Те влязоха в пленарната зала с тениски „Аз съм Марешки“.

Долу ръцете от Веселин Марешки, заяви от парламентарната трибуна депутатът от Воля Пламен Христов в декларация от името на групата.

„Задкулисието показа безсилието си“, посочи Христов в защита на лидера си, осъден на втора инстанция от Варненския апелативен съд след повдигнати обвинения за рекет и изнудване.

„Той помагаше, когато всички партии се изреждаха на власт и превърнаха българите в най-бедните в Европа“, каза още Христов и допълни: „Повел сам битката срещу картелите, които всички партии толерираха преди това“. Депутатът призовава всички членове и симпатизанти на партията да изразят подкрепата си за Веселин Марешки, а гражданите – да не се поддават на манипулации и също да изразят подкрепа за него. Според депутатите ВОЛЯ не били патерица на управляващите, каквито упреци често се чуват.

 

- реклама -