БСП поиска стрес тест на МОН и оставка на Меглена Кунева

БСП поиска стрес тест на образователното министерство и оставка на ресорния министър Меглена Кунева.

Стрес тест като при банките 

Поводът за искането на социалистите е скандалната обществена поръчка на просветното ведомство, която предвижда да се похарчат 2 милиона лева за реклама на успехите на българското образование. Вчера министър Кунева спря поръчката и се възмути, че тя е направена в нейно отсъствие.

От БСП обаче не вярват на обясненията на министърката.

„Не мисля, че министърът може да не знае за една такава обществена поръчка. С тези 2 милиона лева можем да направим поне четири нови защитени училища“. Това заяви бившият министър на образованието в правителството на Орешарски – проф. Анелия Клисарова.

Според депутатката от БСП Светла Бъчварова, Меглена Кунева трябва незабавно да подаде оставка заради хаоса в образованието.

стрес тест
Анелия Клисарова и Светла Бъчварова

Управляващите създават армия от неграмотни

„Образованието стигна дъното. Над 250 000 до 300 000 са неграмотните за тези 20 години“, заяви проф. Анелия Клисарова. По думите й, ще има гимназии, които не могат да попълнят паралелките си, а това ще доведе до закриване на училища и до още безработни учители. „Управляващите създават армия неграмотни“, каза още Клисарова.

Бившият образователен министър посочи, че 4 550 деца още не са записани в първи клас, което е около 7%. „Проблемът е още по-тежък след основното образование. Това са децата между 11 и 14 години, които са в 5, 7 и 8 клас. Всяко 5-то дете не записва 5-ти клас или, от 100 деца, 22 не отиват на училище“, допълни тя.

Новият образователен закон ще доведе до затваряне на професионални гимназии

„Реформата, реализирана с новия образователен закон, в частта за професионалните гимназии, ще доведе до тяхното закриване”, допълни проф. Светла Бъчварова. Тя подчерта, че всички промени са били записани в закона без икономически  и финансови обосновки.

 

- реклама -