Нинова БСП оставки министри проблеми винетки ТОЛ система

БСП поиска оставки на министри заради проблемите с електронните винетки

Отново чиновници ще носят отговорност, вместо най-високата политическа отговорност, която трябва да поеме правителството. За нас оставката на министри е абсолютно задължителна.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с проблема с електронните винетки.

„Първо – системата е в пълен хаос. Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора. Унищожена е и правовата държава, и държавността изобщо. Борисов се подиграва с народа с изказванията, които прави напоследък. За неговото правителство отново няма отговорност“, категорична е Нинова.

Нинова БСП оставки министри проблеми винетки ТОЛ система

Тя разкритикува факта, че предложенията за въвеждането на ТОЛ системата и електронните винетки не са внесени от Министерски съвет, а от депутати от ГЕРБ. „Не ги виждаме никъде да излязат и да обяснят какво направиха и каква отговорност те ще носят“, подчерта лидерът на левицата.

Според нея преминаването от хартиен на електронен носител не би следвало да предизвиква сътресения, каквото не се е случило в редица държави, където то е осъществено, а за пример бяха дадени страни като Германия, Австрия, Унгария и др. „И администрацията, и Министерски съвет са абсолютно некомпетентни да проведат тази система така, както трябва“, добави още Нинова.

Георги Свиленски също призова министрите, ангажирани с този процес, да поемат политическа отговорност и да напуснат постовете си.

„Правителството трябва час по-скоро да освободи държавата от управлението си“, допълни още той. Според него дебатът за реформата, засягаща всеки български гражданин, е трябвало да бъде проведен много по-задълбочено в парламента, а в нея активно участие да вземат всички народни представители.

Депутатът от БСП Дора Янкова припомни, че партията ѝ е алармирала за предстоящия проблем още през лятото на 2018 г. „Всичко се правеше „на крак“ и се неглижираше опозиционният глас, който предупреждаваше. Дълбоко съжаляваме за това, което се случва с българските граждани, но действително отговорност трябва да се носи. Най-вече от тези, които въвеждаха ТОЛ системата и електронната винетка. Преди всичко отговорност носят МРРБ и АПИ, но отговорността е и правителствена“, смята тя.

- реклама -