Румяна Бъчварова

БСП поиска оставката и на Румяна Бъчварова

БСП поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и цялото ръководство на МВР. Срокът, който дават от левицата, е една седмица.

„Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критично състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководство, начело с министъра“.

Това се казва в декларацията, прочетена в парламента от депутата Красимир Янков.

Аргументите на БСП – лошо управление, стрелбата в Слънчев бряг, несправяне с битовата престъпност и бежанската криза

„Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова направи фундаменталната констатация, че битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото по време на работна среща в Кюстендил. Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешния ред, от действията и бездействията, на която произтичат процеси във всички сфери на страната ни, веднага възниква въпросът за 6 години какви са истинските мащаби от лошото управление на МВР, запита депутатът.

„Битовата престъпност днес е в такива мащаби заради огромната нищета на огромна част от населението, като размерите са достигнали безконтролност в малките населени места, където безработицата е почти 100%. Приносът е на антисоциалното управление на ГЕРБ. Ръководството на МВР абдикира от противодействието на тази престъпност с декларация, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицаи във всички населени места“.

От БСП са категорични, че МВР не се е справило и в случая с престрелката в Слънчев бряг, която ще изплаши туристите и ще доведе до по-слаб летен сезон.

„Какви са последващите действия на отговорното министерство? Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен, характеристика, която му дава две години след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група. По никакъв начин не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална атака. А новосъздаденият единен център за Южното Черноморие е закъсняла мярка и функционалността му е обречена заради управленската немощ на МВР“.

Друг провал на МВР е спрямо опазването на държавната граница от нахлуване на бежанци, категорични са от БСП.

Това е втората оставка, която червените искат за два дни. Първата беше на образователния министър Меглена Кунева.

- реклама -