БСП поиска орязване на депутатските заплати

Депутатските заплати да се намалят с 543 лв.Такова предложение ще внесе БСП в парламента.Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията.

В проекторешението на БСП финансовият министър ще се задължи да намери нова формула за изчисляване на депутатските заплати, като тя е по-близо до минималната, а не до средната за страната.

Неморално, несправедливо и сбъркано е да си увеличаваме заплатите в момент, когато хората протестират срещу ниските си доходи, каза Корнелия Нинова. Тя обясни, че увеличението на депутатските заплати е 18% спрямо началото на работата на този парламент. „Къде по света заплата се определя по този начин, без да се отчете производителност?“, попита тя.

Още при старта на този парламент БСП поиска замразяване на заплатите на депутатите на 2976 лв. – на нивата от края на миналия парламент. След това постави въпроса през април, но мнозинството пак го отхвърли. „Това, което правим в момента, е ритуално самоубийство. Десетки са по улиците с протест за доходи и заплати, а ние вдигаме своите – това е все едно да си слагаме сами въжето на врата“, заяви Нинова.

Нинова няма да бъде водач на евролистата на БСП

Днес не мога да ви кажа кой ще бъде водач на евролистата на БСП за България, но мога да ви кажа с 200 процента сигурност, че няма да съм аз. И тази позиция няма да се промени до май месец, каза Нинова.

Машинното гласуване да се въведе още от европейските избори догодина,

както е предвидено в закона, а не да бъде отложено, както иска ГЕРБ с промените в Изборния кодекс, иска още БСП. Никакъв аргумент не може да отмени влязъл в сила преди години закон, за който са заделени и средства, обясни Крум Зарков, член на ИБ на БСП.

БСП е против отпадането номерата в изборните листи. За да влязат в сила нови изборни правила, трябва да мине време, коментира Зарков. „Да, имаше грешки, това го знаем най-добрия ние, но така се правят предпоставки за други грешки“, допълни той.

Соцлидерката се закани на ГЕРБ заради твърдения за мъжа й.

Нинова заяви, че съпругът й не е зам.-генерален директор на Лукойл. “Това е фалшива новина. Съпругът ми не определя цените на горивата в Лукойл. И това е фалшива новина, пусната от ГЕРБ”, каза тя и ги помоли да внимават оттук-нататък с приказките, да не стане като със СДС и с „госпожа Лъжа”.

“Да спрат да лъжат и да създават фалшиви новини. Нито е зам.-генерален директор на Лукойл, нито определя цени на горива в Лукойл. Да, работи в компанията, служител е там, в отдел, който няма нищо общо с ценообразуването и не е в ръководството, което взима решения за ценообразуване или за философията на работа на компанията”, заяви Нинова.

 

 

 

- реклама -