БСП подаде сигнал и в прокуратурата, подписан от Нинова, за „Ало, Банов съм“

патриоти прокуратура сигнал ДОСТ турско малцинство прокуратура, обвинения, реекспорт, скъпи лекарства, обвинения Напоителни системи военен прокурор следовател разследване партийна субсиция

Постъпи сигнал с информация от БСП, подписан е от Корнелия Нинова и към този сигнал е приложена една флаш памет, на която има аудиозаписи. Това каза за БГНЕС говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че Върховна касационна прокуратура го изпратила на Специализираната прокуратура. Арнаудова обясни, че сигналът реално е постъпил след 14 часа при тях. Не е от Елена Йончева, а от БСП, но касае същите твърдения, включително и флашката, която получихме, съдържа аудиозаписи за тези, които реално те презентират, че ще предоставят на прокуратурата, обясни тя.

По-рано днес Народният представител от БСП Елена Йончева, зам.-председателят на партията Георги Свиленски и група депутати внесоха сигнал до ОЛАФ за случая „Ало, Банов съм”.

Сигналът бе приет от представител на Европейската комисия в София, който обеща да достигне до компетентното лице в ОЛАФ.

Миналата седмица депутатът от „БСП за България“ Елена Йончева пусна аудиозапис, който според нея доказва участието на Боил Банов, в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 г., в опит да бъде опростена неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика”, намиращ се в центъра на столицата.

„Внесохме сигнала, както обещахме, като политическа сила, която е последователна в действията си. Миналата седмица сезирахме чрез медиите българското общество, днес преди обяд сезирахме главния прокурор, респективно Специализираната прокуратура в България, и сега предаваме сигнала до ЕК, който ще бъде адресиран до ОЛАФ“, каза Свиленски.

Той обясни, че сигналът съдържа три материала – единият е звуков файл с разговора на Боил Банов, който разкрива модела на управление, на печелене и управление на проекти. Вторият материал е интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и третият е пресконференцията, на която беше оповестена тази информация.

„Внесени са и договорите за изпълнение, актовете 10, 11, 16. Тези пет акта, които са правени допълнително, докладът на АДФИ, който констатира тези пет броя акт номер 10, които са дописвани впоследствие се оказва, както и докладът на Агенцията за обществени поръчки, където тези актове са само 2“, обясни Свиленски. Той припомни, че миналата седмица Йончева е била призована като свидетел.

Същите показания вече ги е дала и на Главна прокуратура, на Специализираната прокуратура, тъй като тя се самосезира по случая, подчерта той и добави, че сигналите до прокуратурата и до ОЛАФ са подписани от лидера на БСП Корнелия Нинова и от народни представители. От думите му стана ясно още, че всички те застават зад този сигнал, с имената си, с лицата си и докрай ще настояват истината да излезе на бял свят.

Говорителят на партията Елена Йончева беше категорична, че случаят е пределно ясен и доказателствата са безспорни както от приложените документи, така и от звуковия файл.

На журналистически въпрос дали министърът на културата Боил Банов трябва да си подаде оставката, Йончева заяви, че би трябвало, но това няма да реши проблема, защото механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо. Според нея в този случай става въпрос за модела „Ало, Ваньо“, който след 7 години вече се е развил в модела „Ало, Банов съм“.

Според нея трябва да се смени системата, където правото на „Ало“, е валидно, където то на практика заличава реда и правовата държава.

По отношение на свидетеля Ангел Ангелов, Йончева коментира: „Още от Средновековието в правото е записано, че няма никакво значение каква е личността на свидетеля, какви са неговите морални качества. Важното е дали това, което той казва и това, което свидетелства е истина или не“, каза тя и припомни случай в Полша от 2015 г., когато след излезли записи, направени за политици, които са се намирали в ресторанти. „Тези аудиозаписи дискредитират участниците в тези записи и трима министри 2015 г. подават оставка.

Подава оставка и председателят на Полския парламент. Година по-късно оставка подава и главният прокурор, защото се оказва, че част от записките по това разследване изтичат в медиите“, заяви Йончева и подчерта, че има много случаи в европейската политическа история, когато аудиофайлове, изнесени от журналисти или от опозиция носят сериозни последствия, никой тогава не се интересува кой и как са направени, а дали те са достоверни.