БСП
Снимка: БСП - пресцентър

БСП пита компетентна ли е „Автомагистрали“ да строи АМ „Хемус“

БСП отправи нови критики към управляващите на тема пътища. И този път повод стана строежът на АМ „Хемус“, за който от левицата вече поставиха два въпроса към  регионалния министър Петя Аврамова в рамките на парламентарния контрол – каква е готовността на Автомагистрали” ЕАД да реализира мащабния проект и какви са сключените рамкови споразумения, колко са те и с кои фирми.

„На първия въпрос отговорът бе, че „Автомагистрали” има 20 строителни машини, 107 – специализирана техника и общо 25 инженери, експерти, одитори, счетоводители и юристи. Общо 25 човека. В интервю изпълнителният директор на фирмата твърди, че за нуждите на АМ „Хемус“ са необходими минимум 50 проектанти. Необходими са 700 работници. В отговорът си казват, че в момента имат 107“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Според него притесненията на опозицията са се оказали верни, а от партията настояват за ясен отговор каква е компетентността на фирмата и способността ѝ да реализира проекта.

От своя Кирил Добрев подчерта, че строежът на некачествени пътища не е проблем на изпълнителя, а на АПИ и изпълнителните органи, които ги приемат.

„Строителят прави това, за което му се плаща. Когато му се плати и му се прибере половината сума, логично е пътищата да се правят с два пъти по-малко асфалт, два пъти по-малко чакъл, а те са в това състояние, в което ги виждаме. Минахме и през момента, в който корупцията вече убиваше – случаят със Своге“, добави Добрев. Той се позова на телевизионно разследване, което показва как се работи по трасе, което все още е обект на обществена поръчка, без да е избран изпълнител.

От БСП обещаха да следят много внимателно как ще се изразходва обществения ресурс за строежа на АМ „Хемус“.

По повод ултиматума на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов да напусне управлението, ако властта не подкрепи неговата стратегия за ромите, Кирил Добрев коментира:

„Там не ги свързва нищо друго, освен финансов ресурс. След всеки един семеен трус някой в семейството поема някаква сметка, подава някакъв ресор, подава някаква обществена поръчка и всичко е мир и любов, до следващия огладнял партньор в управлението. Ние сме наблюдатели. Колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-добре за България“, категоричен беше Добрев.

- реклама -