БСП, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, премахване, изключване, председател
сн. БГНЕС

БСП: Петков и Василев вече демонстрираха непочтено поведение, не се притесняваме от партията им

От БСП не се притесняват, че новата партията на Кирил Петков и Асен Василев ще „отвелче“ от техните гласове. Но представители на левицата обявиха, че с опитите си да „купят“ „Екогласност“ бившите служебни министри са постъпили непочтено.

„Не ни правят добро впечатление тези опити за „ политическо бракониерство“ от страна и на президентската администрация във връзка с новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев. Изходът е един – президентът Румен Радев да се разграничи от тези информации, че човек от неговата администрация е подпомагал за контактите на Петков и Василев с партия „Екогласност“, която е част от нашата коалиция“, каза пред БНР депутатът от БСП Стоян Мирчев.

Не вярвам и тази нова формация да вземе от гласовете на БСП, защото те и двамата са десни хора, политиките са им десни, те не го отричат това нещо. А и опитът за „бракониерстване“ в нашата партия, все пак БСП е партия със силно чувство за самосъхранение, обикновено има обратен ефект.

По-скоро, според мен трябва да се притесняват колегите от Демократична България, защото и профилът, и познанствата, единият от министрите е участвал в създаването на ДБ, тъй че те трябва да са притеснени от новия бъдещ формат“, каза още Мирчев.

Мирчев заяви, че е имал информация за срещи на Кирил Петков с лидера на „Екогласност“ Емил Георгиев за опит за покана за мандатоносителство.

„Бракониерстването обаче в политиката, от хора, които казват, че са морални в политиката, а правят такива опити – явно ти не си представител на този нов морал и нова политика, за която пледираш…Това е доста нередна игра… Това е мръсна игра под масата, надявам се и г-н Румен Радев да се разграничи от тях… Става дума за г-н Копринков от президентството, аз съм сигурен, че това е името зад тази нечиста практика, която се опитва да се наложи…“, заяви Мирчев в „Преди всички“.

„Но иначе не може с десни мерки да правим леви политики. Когато това някой ти казва, че не е нито в ляво, нито в дясно, явно няма да направи нищо полезно за хората“, коментира идеите на Петков и Василев Мирчев.

По думите на Мирчев БСП по-скоро ще остане на позицията да подкрепи за предстоящите президентски избори двойката – Радев-Йотова:

„Независимо, че по места ще се излъчат предложенията на структурите ни, ние сме демократична партия, така че процесите за издигане на кандидати за президент и за депутати вървят паралелно. Предложенията при нас вървят от горе на долу. Радев и Йотова ще имат редица номинации, в това съм сигурен“, поясни още Мирчев.

В сутрешния блок на Bulgaria on Air колегата на Мирчев Иван Ивано заяви:

„Същността на новия политически проект можем да коментираме, когато видим неговата програма и приоритети. Но изявлението на Емил Георгиев, председател на партия „Екогласност“ , която е част от коалиция „БСП за България“, че са правени опити да се купи партията и признанието на Кирил Петков за това доказаха нашите притеснения, че има опити за бракониерстване спрямо БСП. Това е опит за разцепване на коалицията и един доста непочтен метод в политика. Виждаме една пълна противоположност на заявките за почтеност и действията му.“

„Интересно ни е да разберем с какви средства са искали да купят партия „Екогласност“ и дали са използвали държавен ресурс за това?“, добави Иванов.

Според социалиста бившият икономически министър е направил признание за опит за търговия с влияние и институциите трябва да се самосезират по същия ред като при случая с Татяна Дончева.

„Досега са правени десетки опити за разцепването на структурите на БСП, но винаги са завършвали с неуспех“, предупреди той.

Според Иван Иванов думите на Емил Георгиев за връзка на секретаря на президента г-н Копринков с новия политически проект хвърлят сянка на съмнение дали и президентството е било честно в своята работа по отношение на покровителстването на този проект.

„Ще продължаваме да питаме президента стои ли зад този проект или не. В момента върви кампанията по номинации в БСП и съм убеден, че той ще получи не малко номинации. Но в крайна сметка за нас е важно нашите членове да не бъдат излъгани, защото те очакват да изберат един президент, който да е обединител на нацията. Топката е в неговото поле“, подчерта Иванов.

- реклама -