Атанас Мерджанов Румяна Бъчварова

БСП пак поиска оставката на Румяна Бъчварова

БСП пак поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Този път искането е заради скандала с транспортирането на мигранти, довел до оставките на шефа на Гранична полиция и един от заместниците му.

„Грандиозният скандал, при който МВР възложи на каналджия да превозва имигранти, не може да бъде потушен само с оставките на ръководителите на ГД „Гранична полиция“ и поредната показна акция на Лъвов мост“.

Това се казва в позиция на Атанас Мерджанов, народен представител от ПГ на БСП Лява България и член на вътрешната комисия на НС.

Нееднократно ние, депутатите от опозицията, но също журналисти, граждани и експерти, сме алармирали за съмнения за покровителство над канали за трафик на хора. Самият отстранен главен комисар Антонио Ангелов само преди няколко месеца обяви на всеослушание, че в Гранична полиция има „къртици“. Премиерът вчера ли разбра за проблемите там? А на министъра защо трябваше да й бъде нареждано да направи нещо подразбиращо се? Най-вероятно, защото именно тя назначи главен комисар Ангелов през април 2015 г. По всички правила на политическата отговорност премиерът би трябвало да настоява за напускането на министъра, а не на шефа на дирекцията“. 

„Инатлъкът на Борисов“

Според Мерджанов, инатлъкът на Борисов да вземе оставката на вътрешния си министър става опасен за България.

„Оставката на Румяна Бъчварова е на дневен ред от дълго време и инатлъкът на Борисов да констатира очевидния й провал става опасен. Увеличеният натиск на границите, ефектите от връщането на големи групи имигранти от Сърбия и периодичните заплахи на Турция към Европейския съюз, не могат да бъдат преодолени с паникьосани изявления и PR-акции. България има остра нужда от компетентен министър на вътрешните работи. Истински, а не фигурант“, подчертава още Мерджанов.

Вчера премиерът Бойко Борисов призова виновните за скандала с обществената поръчка за превоз на бежанци да понесат отговорност. Малко след това директорът на Гранична полиция Антонио Ангелов и един от заместниците му – Йотко Андреев подадоха оставки. За шеф на Гранична полиция беше назначен комисар Светлан Кичиков.

- реклама -