БСП дебат Корнелия Нинова

БСП: Оставката на Кристалина Георгиева е поредният провал на Борисов

„За нас оставката на Кристалина Георгиева като еврокомисар е поредният провал във външната политика на правителството на Бойко Борисов“. Това обяви на пресконференция в Шумен лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Той смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, с това унижи България пред света и ни лиши от възможността да имаме българин на най-високия пост в ООН. Сега ще бъдем лишени от възможността да имаме заместник-председател на Европейската комисия и ще ни се отнеме ресора „Бюджет и финанси”, който е най-важен“.

Нинова предположи, че сега на България ще бъде даден по-маловажен ресор.

„Това показва само едно, че дори европейските партньори на Бойко Борисов му обръщат гръб, след като отнемат на страната ни тези възможности. Ако задкулисната сделка е този пост да бъде зает от г-н Росен Плевнелиев, това показва, че изобщо не ги интересува националният интерес на България, просто гледат да си уредят лично топли местенца в Европа”.

Корнелия Нинова призова премиера да не номинира наследник на Кристалина Георгиева преди да минат президентските избори.

„Бойко Борисов вече няма моралното право да го прави. Очевидно европейските му партньори му обръщат гръб и наказват България, тук вътре след изборите вероятно ще има нова политическа конфигурация, така че той няма моралното прави да номинира българин на този пост”.

Лидерката на БСП заподозря, че българското правителство е участвало в задкулисна договорка за оставката на Георгиева срещу вероятното заемане на нейния пост от представител на Германия.

„Предстои новият програмен период, бюджетът е най-важното звено, най-важният ресор, така че Германия иска да си го вземе, на нас ще бъде дадено нещо по-маловажно. Отново пренебрежително отношение към България, показателно лично към премиера, защото това е неговото семейство, на ЕНП и губещи сме ние”, убедена е Нинова.

- реклама -