опита Бъчварова бежанци граница ограда финансиране

БСП иска оставката на Бъчварова заради скандала с царските конюшни

БСП иска оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заради скандала с царските конюшни. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание.

Според левицата лично премиерът Бойко Борисов носи отговорност за назначаването на областния управител на София, а Бъчварова е съучастник в тази сделка.

Кой казва истината

Бъчварова лъже, че няма нищо общо със сделката, твърди Корнелия Нинова. По думите й, БСП разполага с документа до Румяна Бъчварова, както и с нейния отговор, в който тя дава зелена светлина за сделката с царските конюшни.

По-рано днес вицепремиерът обвини БСП, че отправя клевети по нейн адрес. След спешна среща при премиера тази сутрин е решено, че ако се открият нарушения при сделката, ще се иска оставката на областния управител.

Малко по-късно от ГЕРБ настояха Реформаторския блок да оттегли областния управител Веселин Пенев. 

Сделката да бъде спряна, настояват от БСП

Според Жельо Бойчев на 25 февруари областният управител на София завежда документ до Бъчварова за производство за ликвидиране на съсобственост върху поземлен имот, собственост между държавата и частно лице, върху което са изградени сградите.

В документа областният управител съобщава на Бъчварова, че в Областната администрация е внесена преписка от 10.08.2015 г. от „Евротрансбилд“ ООД.

След това на 6.06.2016 г. МВР, с подписа на министър Бъчварова, отговаря на областния управител. В отговора има отказ от сградите, които стопанисва МВР, както и предложение тези сгради от публична да преминат в частна държавна собственост.

В последното изречение пише: „Реализирането на горните предложения ще бъде предпоставка за по-ефективен начин при евентуалното прекратяване на съществуващата съсобственост върху поземлен имот между държавата и установения собственик в момента „Евротрансбилд“.

Бойчев припомни, че Бъчварова в качеството си на вицепремиер, отговаря и за дейността на областните управители и за коалиционния формат.

Бъчварова: Много грозно и недостойно политическо поведение

Честит 9 септември. Да благодарим на другарката Нинова за това какво е БСП – преднамереност, некомпетентност и лъжи. Целият ден това е поведението на БСП и ние като политическа сила, която много държи на истината, държим на това да не оставаме в заблуда нито един човек. Така министърът на вътрешните работи отговори на обвиненията на левицата във връзка със сделката за царските конюшни.

Много грозно и недостойно политическо поведение. Това е недостоен начин да се прехвърли политическа вина там, където тя не съществува, категорична е Бъчварова.

МВР няма становище, защото имотите на МВР на въпросния терен през 2000 г. са обявени за имоти с отпаднала необходимост, обясни Бъчварова. Оттогава досега не е издаден акт, който да удостоверява собствеността на тези имоти, за да може да се прехвърлят или да се разпорежда МВР с тях. Такива писма са отправени неколкократно до областните управители и са оставяни без отговор.

С моя подпис – това, което размахват от БСП – е искане към областния управител да актува тези имоти, за да може да решим как да се разпореждаме с тях. Ние нямаме този документ, с който разполага МЗХ. Абсолютно преднамерено и недобросъвестно и клеветнически е поведението на БСП, размахвайки лист с мой подпис, каза още Бъчварова.

- реклама -