БСП одобри кандидати за кметове и съветници. Ваня Григорова е отложена

Националният съвет на БСП одобри първите 138 кандидати за общински кметове и листи за общински съветници.

В списъка обаче не е Ваня Григорова за София. Решението за нея и други кандидатури е отложено за следващата събота. Като причина за Григорова от партията уточниха, че коалиционните партньори не са посочили свои представители в листата за общински съветници, а и председателят на БСП – София Иван Таков отсъства от заседанието, съобщи БНР.

Сред утвърдените днес имена са Пенчо Милков в Русе, Донка Михайлова в Троян, Владимир Москов в Гоце Делчев. 

За много градове решенията на местните структури за кметски кандидатури не са били одобрени от среднощно заседание на „Позитано“ 20 и вместо тях от Изпълнителното бюро са посочили  списъци с почти неизвестни за социалистите имена или такива, които не са били дори гласувани от структурите на партията по места.

“За съжаление след днешните решения на НС на БСП, аз нямам повече място в БСП и прекратявам 17-годишното си членство. Отдавна не вярвям, че Корнелия Нинова и това ръководство някога ще изведат БСП на челни позиции, но явно това не е и тяхната цел“, написа във Фейсбук след днешния пленум на „Позитано“ 20 бившият младежки лидер на БСП Вероника Делибалтова.

Тя описва подробно гласуването на номинациите за Сливен, където вместо утвърденият от общинската организация за кандидат-кмет Минчо Афузов, червеният пленум е одобрил спуснатия от Изпълнителното бюро Кольо Милев, който ще е и водач на листата.

Освен това, в Сливенско са разпоредени от „Позитано“ 20 и пълен цикъл отчет и избори за смяна на досегашното партийно ръководство.

Като под индиго се разиграла и ситуацията за кандидат-кмет на Шумен, където вместо Венцислав Венков, кандидат на БСП ще е Христо Христов. Венков е бил номиниран в събота със 72 гласа „за“ от общо 74 делегати на свиканата конференция, а другата кандидатура – тази на проф.Христо Христов, който е бивш областен управител по време на служебното правителство, не е била дори подлагана на гласуване. Листата за общински съветници в Шумен е тотално подменена и няма нищо общо с гласуваната от местните социалисти, а в общината също са насрочени пълен цикъл отчет и избори. „Труд news” научи, че Христо Христов е договарян между БСП и ПП за общ кандидат за вота през есента, но местната структура на ДБ категорично се противопоставила на подобна идея и въпросът бил отнесен до лидерите на ДБ в София. В резултат на това от ПП се отказали да работят рамо до рамо с „Позитано“ 20 за кандидатурата на Христов. „Ръководството настояваше да имаме коалиции с „Продължаваме промяната“, обясниха червени пред „Труд news”.

Проблеми с кандидатурите и огромни разлики в номинираните за съветници и одобрените листи има в десетки други градове, признаха членове на НС на БСП, които били изненадани от обрата в решението на хората на Корнелия Нинова.

В Смолян Иван Френкев е издигнат за кмет на общината на заседание на Общинската организация на БСП-Смолян. Той има най-много номинации от всички партийни организации в общината и е избран след проведено гласуване от членовете на конференцията (60 гласа от 64 присъстващи). Стефан Сабрутев е издигнат като самостоятелна кандидатура на Инициативен комитет и неговата кандидатура дори не е обсъждана. Изпълнителното бюро на БСП се е съобразило изцяло с волята на смолянските социалисти и на днешното заседание на НС на БСП утвърди Иван Френкев като официален кандидат на БСП за кмет на община Смолян.

Кандидатът за кмет на Варна, който БСП ще издигне, няма да е партиен човек, но кой ще е, редовите партийни членове още не знаят. Надявали се на заседание в събота да научат пазената в дълбока тайна номинация, но общинският и областен лидер Борислав Гуцанов така и не я разкрил. Така пленумът на БСП на 16 септември вероятно ще назначи служебен кандидат за кмет.

На заседанието на НС на БСП днес стана ясно, че въпреки състоялата се общинска партийна конференция в Търговище, листата за общински съветници ще бъде пренаредена служебно. Според Борислав Гуцанов търговищката организация е една от тези, които „не работят по правилата“, заедно със Сливен, Чепеларе, Шумен, Нова Загора и др. Така вместо наредената от местните социалисти листа за Местни избори 2023, в Търговище ще има нова листа, наредена служебно от Борислав Гуцанов и ръководството на национално ниво.

Кандидат за кмет на община Нова Загора ще бъде независимият Георги Йорданов, който е издигнат от Инициативен комитет и ще бъде подкрепен от БСП. Йорданов е юрист по образование и с над 30 години професионален опит само в град Нова Загора.

На заседанието си днес НС на БСП утвърди подкрепата за независимия Йорданов, но след гласуването Борислав Гуцанов предложи промяна в листата за съветници на социалистите. По настояване на служителя на Позитано 20 Васил Стоянов, от листата е изваден Михаил Тачев, който, освен че е социалист е и част от инициативния комитет на Георги Йорданов. На въпрос какво налага изваждането на редови социалист от листа, която е подредена от местната общинска организация, Стоянов каза, че го е виждал как работи за други партии и затова трябва да бъде изваден. Стоянов беше подкрепен от Георги Свиленски, Атанас Зафиров и самата Корнелия Нинова в призивите си за промяна на листата в Нова Загора.

Венцислав Венков е официално кандидат за кмет на Шумен, издигнат от БСП. На Общинската конференция на столетницата той е избран при явен вот със 72 гласа „за“ от присъстващи на заседанието 74 души.  41 души ще бъдат включени в листата за общински съветници. Водач на листата е Веселин Пенчев, втори е кандидат-кметът Венцислав Венков. Ще има и представители от гражданската квота.

Утвърдени са и кандидатите за кметове в останалите общини за Област Шумен, като сред тях са настоящите кметове на село Царевброд – Стефан Живков и на Мараш – Красимира Минкова. За село Велино е предложен Недялко Недялков.

Общинска конференция БСП-Благоевград гласува на местните избори за кмет да се подкрепи кандидатурата на Николай Шушков. Бившият областен управител и бивш митнически началник, който бе и доскоро зам.-министър на регионалното развитие, обяви своята кандидатура преди дни на нарочна пресконефренция. Той ще се яви като независим, издигнат от Инициативен комитет, чийто председател е бившият кмет Лазар Причкапов.

На заседанието си днес ръководният орган на социалистическата партия прие и платформа за предстоящите местни избори.

Като акцент в нея бе посочено:
„В годините на управление на ГЕРБ беше изграден модел на задкулисие и олигархични зависимости, корупционни обвързаности, отклоняване на обществен ресурс от българския и от европейския бюджет в огромни размери. Този модел намери своята опора в местната власт и пусна корени в нея чрез управляваните от ГЕРб общини. Всички опити моделът да бъде разграден на централно равнище се сблъскваха с умело окопаните в местната власт негови метастази. Ето защо, местните избори на 29 октомври са отдавна чакана възможност за кардинална промяна в управлението на държавата и окончателно пресичане на корените на отровната система, която обезсилва България. Надеждата този път ще тръгне отдолу.“

БСП ще регистрира документите си за участие в местните избори в ЦИК на 11.09.2023 /понеделник/ в 11.00 ч.

- реклама -