БСП Пленум президент избор

БСП обявява кандидата си за президент

Националният съвет на БСП ще проведе заседание, на което се очаква да обяви кандидата си за президент. Заседанието е насрочено за 13.00 часа и ще се проведе в централата на партията на ул. „Позитано” 20.

  • Лидерът на партията Корнелия Нинова бе категорична, че няма да участва в президентската надпревара, въпреки че получи най-много номинации.
  • Омбудсманът Мая Манолова също обяви, че се оттегля от „състезанието”, въпреки че и нейната кандидатура срещна подкрепа сред членовете на БСП.

На Пленума ще бъдат дискутирани 7 номинации за президент, направени от общинските конференции на партията. 6 от тях са партийни кандидатури:

  • Илияна Йотова,
  • Янаки Стоилов,
  • Румен Гечев,
  • Михаил Миков,
  • Таско Ерменков
  • Марио Трайков,

Бившият командир на Военновъздушните сили  ген. Румен Радев е единствената непартийна кандидатура.

В очакване

Заседанието на НС на БСП трябваше да се състои на 14 август, но беше взето решение за отлагането му. Причините: двама от кандидатите тогава – Манолова и ген. Радев, не отговаряха на изискванията на закона за да бъдат издигнати като кандидати за президентския пост.
Ген. Румен Радев подаде оставка на 1 август. На 10 август Министерски съвет предложи на президента Росен Плевнелиев да приеме оставката на ген. Румен Радев. Същия ден държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването му от длъжност и от военна служба.

В първото си изказване след напускането на армията ген. Радев заяви, че не е политическа фигура и допълни, че е готов да отговаря на политически въпроси, след като бъде издигнат, ако това се случи.

Партньори

Паралелно с номинациите в партията, в БСП се проведе и вътрешнопартийно допитване за това с кои партии да се яви на президентските избори. Ръководството на партия та се срещна с лидерите на АБВ, ВМРО и „Движение”.

Единствено с АБВ срещата бе повторена, като двете политически сили сближиха позициите си около издигането на обща лява кандидатура в лицето на ген. Румен Радев. След срещата от АБВ посочиха, че водени от доброто желание да имат силна и убедителна кандидатура, са снели от обсъждане кандидатурата на Георги Първанов и Ивайло Калфин.

- реклама -