БСП няма пари да върне надвзетата субсидия, НФСБ не изхарчили всички пари за евроизборите (ВИДЕО)

„Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия“. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Към момента ние не разполагаме с тези пари“, обясни Нинова. Лидерът на левицата допълни, че БСП ще участва в консултациите за намаляването на партийната субсидия, което беше гласувано на първо четене в парламента, но впоследствие беше отложено.

Нинова припомни, че по данни към месец декември миналата година левицата е разполагала с 6 млн. лв., но от тогава досега е имала много разходи. Около 2 млн. лв. са отишли за кампанията на европейските избори, а стартът на партийната телевизия е струвал на БСП около 1,5 млн. лв. От тази сума били преведени и средства за издръжка на партийните структури.

„Не! Специално ние нямаме проблем. Не сме изхарчили всичко за евроизборите“. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов отговори на въпроса ще изпита ли трудност партията му да върне надвзетата партийна субсидия.

По данни на финансовото министерство НФСБ трябва да възстанови в държавния бюджет сумата от 542 137 лв. Тази разлика показа преизчислението на годишната субсидия, отпусната на партиите и коалициите от 26 май 2016 г. до 31 март 2019 г.

Във връзка с отложеното от парламента решение за намаляването на размера на субсидията и предстоящите консултации по темата, Симеонов коментира: „Ще говорим тепърва. Да ви го кажа по друг начин – нямаме желание да бъдат публични. Не е полезно да има твърде много камери. Въпросът е деликатен и сложен“.

- реклама -