БСП номинира бивш управител на СИК за министър на земеделието

БСП предложи спорен кандидат за земеделски министър. Става въпрос за Иван Иванов, избран за депутат от Шумен, който в кабинета „Орешарски“ би рекорд като стана зам.-министър на МВР, но се задържа на поста само няколко часа.

Номинацията му за поста бе официално одобрена от Националния съвет на социалистите. Единодушно със 138 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“ пленумът одобри коалиционното споразумение за съставяне на правителство и одобри кандидатите на БСП за вицепремиер и министри: вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, министър на труда и социалната политика Георги Гьоков, министър на туризма Христо Проданов, министър на земеделието Иван Иванов.

Първият опит на Иванов да влезе в изпълнителната власт бе през 2013 г. по време на кабинета Орешарски и приключи с шумен скандал.

Тогава Иванов бе назначен за зам.-министър на МВР, но остана на този пост само няколко часа,след като Орешарски го уволни по предложение на министър Йовчев заради няколко медийни публикации, според които през 90-те години депутатът е работил за силовата групировка „СИК“ в родния си Шумен.

Тогава вътрешният министър Цветлин Йовчев посочи, че изнесените в медиите факти правят абсолютно неприемливо оставането на Иван Иванов в ръководеното от него министерство.

„Считам, че такива факти силно подриват доверието в ръководството на МВР, което е абсолютно неприемливо и недопустимо. В системата на МВР, както и в ДАНС няма данни, които да са компрометиращи за г-н Иван Иванов. Не съм си и помислял дори, че е възможно, тъй като той все пак е народен представител”, каза тогава Цветлин Йовчев.

По-късно, след подписване на коалиционното споразумение и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков коментира казуса.

„Кой какви истории има в миналото, това, което ние разбрахме за този конкретен случай е, че това е било, когато е бил студент и е работил, доколкото разбрах за няколко месеца в един офис за издаване на застраховки. Но това няма значение, всеки коалиционен партньор носи отговорността за отбора, който той предлага. Тези хора стават един общ отбор – отбора на България. И ние ще изискваме резултатите, които всички заедно сме се съгласили, че трябва да постигнем.“, каза Петков.

Последва и позиция на тясното ръководство на БСП. „Категорично се противопоставяме на опитите да бъде компрометирано името на Иван Иванов, номиниран за министър на земеделието. Изнесената информация не е вярна“, твърдят от Изпълнителното бюро на социалистите.

Според БСП Иванов никога не е бил управител на клон на цитираната групировка. „В посоченото в публикациите време е бил студент в СУ „Свети Климент Охридски“.
За да се издържа като студент е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма „Секюрити Иншурънс Къмпани“ или връзки
с организирана престъпност. През годините се е доказал като изключително честен и неподкупен човек. Заради непримиримите му позиции срещу корумпираното управление на ГЕРБ неведнъж са правени опити да бъде притискан и сплашван чрез проверки на МВР, ДАНС, НАП, като нито една от тях не откри каквито и да било нередности“,
се посочва в позицията.

От БСП смятат, че „зад атаките към Иван Иванов съзираме скрити интереси, желаещи да запазят статуквото, свързано с ограбването на държавни и европейски ресурси“.

В позицията на изпълнителното бюро на БСП е изброено и какви позиции е заемал Иванов: „Иван Иванов в продължение на 8 години е член и заместник-председател на
комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. В комисията по европейски въпроси и европейските фондове е от 2013 г. Притежава необходимата експертиза за контрол на средствата по оперативни програми включително в Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“
.

В последните седмици почти всеки ден се сменя актуалното име за министър на земеделието. В момента на преговорите, които се излъчваха онлайн, се твърдеше, че ведомството ще се поеме от депутата на “Продължаваме промяната” Иван Христанов. По-късно стана ясно, че за него се е преборила БСП, като структурата, която сертифицира разплащанията на европарите в земеделието, се мести в Министерство на финансите. Първо бе обявено, че земеделското министерство ще бъде поето от Стефан Бурджев, а фонд “Земеделие” – от бившия евродепутат Момчил Неков. След това се завъртя името на проф. Иван Върляков.

Източник: Медиапул

- реклама -