БСП, Нинова, ИТН, правителство

БСП настоява за споразумение с „ИТН, Нинова кани ДБ и ИСНИ на срещи за сближаване на позиции

БСП настоява за споразумение с „Има такъв народ“, ако реши да подкрепи предложения от партията на Слави Трифонов кабинет.

Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

„Имаме колективно решение на нашия орган, че тези разговори трябва да приключат със споразумение за подкрепа. Не го наричаме коалиционно, но все пак, трябва да има споразумение за подкрепа, което да дава гаранции, че това, което сме заложили, ще се изпълни или пък това, което сме изключили като червени линии между нас, няма да бъде в това споразумение“.

БСП ще вземе окончателното си решение за подкрепа на бъдещото правителства едва, след като види и персоналния му състав.

Сега вървят разговори по политики, едва след това ще се произнесем окончателно, но след решение на Националния съвет на БСП, заяви Нинова.

БСП и „Има такъв народ“ са постигнали сближаване по политики в здравеопазването, образованието и социалната политика, но остават и различия, допълни Нинова:

На този етап постигнати конкретни сближавания, но и много ясно очертаваме къде такова няма да бъде постигнато, каза Нинова.

6 от червените приоритети в здравеопазването са намерили подкрепа от ИТН и има сближаване за приоритети на бъдещото правителство:

Болниците да не са търговски дружества, да има защитени болници в труднодостъпни и обезлюдени райони, регионализация на здравеопазването, за да може във.всеки район да има достъп до здравеопазване, забрана да се продават държавни и общински болници, специализацията на кадрите в здравната система да е ангажимент на държавата, електронно здравно досие за всеки българин

В сферата на образованието единодушие е постигнато по 5 приоритета:

нова формула за финансиране и преосмисляне на принципа „парите следват ученика“, преглед на съдържанието на учебниците с акцент патриотично възпитание, увеличението на заплатите на учителите да продължи, обвързване на бройките в образованието с нужните кадри за икономиката, дефицитът професии за икономиката да се изучават без такса, но срещу ангажимент за договор за работа в България.

Социална сфера – преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуално за всички партии, каза Нинова. Различието обаче било, че БСП иска това да стане от 1 октомври тази година, а ИТН – от 1 януари догодина.

Безплатни лекарства и учебници за децата, семейна подходно облагане, данъчни облекчения за работещи родители с деца, помощи за второ и трето дете – по тези точки на БСП има сближаване с ИТН.

Националният съвет ни възложи да разговаряме по 5 приоритета, остават ни 2 за експертни разговори – икономика и борба с корупцията и съдебната реформа. Днес е първата среща, утре втората, към която ще е и външната политика, като БСП няма да прекрати червената линия за РСеверна Македония.

Левицата вече е отправила покана към „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме“, с които също да разговарят по конкретни политики.

- реклама -