PCR
сн. БГНЕС

БСП настоява да се отвори Държавния резерв за лекарства и да има безплатни тестове за COVID-19

Предлагам конкретно решение на проблема с недостига на лекарства – отворете държавния резерв и освободете необходимите количества от липсващи медикаменти за аптечната мрежа. Това написа в профила си във Фейсбук Корнелия Нинова.
По думите й това ще реши три проблема:
1. Медицински
2. Психологически.
3. Социално-икономически.
„По медицинския- всеки ще има достъп до необходимото му лекарство. По психологическия- ще се избегне паниката и презапасяването. По социално икономическия- ще се предотврати евентуално покачване на цените, поради повишено търсене. Такова покачване ще бъде непосилно за джоба на хиляди българи“, пише още лидерът на столетницата.

Тя напомни, че съгласно Закона за държавните резерви и военновременните запаси лекарствата са стока, която задължително трябва да се съхранява в резерва и са “предназначени за задоволяване потребностите на населението при кризисна ситуация”.

Междувременно пред БНТ депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов заяви, че левицата настоява за безплатно тестване.

Той Михайлов обърна внимание, че България изостава от всички балкански държави по тестване, а още по-големият проблем проблем по думите му е липсата на безплатни тествания на българските граждани. „Второто ни предложение касае най-ранимата част на проблема – има огромен брой заразени лекари, сестри, санитари. Трябва да бъдат направени лечебни заведения, които да се занимават само с лекуване на COVID-19“, посочи депутатът.

Професорът обърна внимание, че е нужно да се направи и сериозна мрежа от доброволци, да се използва ресурсът на БЧК.

- реклама -