Бяла

БСП на борба с непрозрачна процедура за концесия на плажове по Южното Черноморие

Правителството готви непрозрачна процедура за 20-годишна концесия

Готви се непрозрачна процедура по отдаване на 20-годишни концесии на плажове по Южното Черноморие от едно подало оставка правителство. За това предупредиха депутати от БСП.

Необходима е актуализация на около 60 процедури по отдаване на концесия на плажове по Черноморието. За момента има обявени 8 процедури, но резултат от тях няма”. Това изтъкна депутатът от БСП Манол Генов.

Според Генов, може би ще са необходими 8 или 10 години да бъдат преведени в актуален вид всички процедури и договори за концесия на тези плажове.

От своя страна Атанас Зафиров от БСП обясни, че в момента тече процедура по отдаване на 20-годишна концесия за плажовете „Бургас-Север”, къмпинг „Нестинарка” и „Обзор-Юг”. До края на седмицата ще минат процедурите за още 5 плажа със значителен обществен интерес.

„Няколко медии са изявили желание да присъстват на отварянето на офертите, но са получили категоричен отказ, позовавайки се на закона. В Закона не пише никъде, че медии не могат да присъстват. Преди време алармирах, че се готви непрозрачна процедура по отдаване на плажове по Южното Черноморие от едно подало оставка правителство”, обясни Зафиров.

Той запита дали това е била забавената цена, близо месец да няма назначаване на ново правителство, което би могло да спре отдаването на тези концесии.

Сигнали до Комисията за борба с корупцията

Зафиров обясни, че в Комисията за борба с корупцията са постъпили два сигнала във връзка с въпросната процедура.

Единият, от 2 декември, бе разгледан и изпратен в ГДБОП. Той е изпратен от представители на фирми, подписали са с имената си. Те твърдят, че на 30 ноември върху тях е бил оказан натиск от група мъже, които са твърдели, че са представители на новия концесионер, който вече е ясен и ще бъде формално избран през януари. Те са искали пари от хората, които до момента са наематели на обекти на плажа „Бургас-Север”, уточни депутатът от БСП.

Той посочи, че днес е внесен и нов сигнал в комисията, в който доста по-аргументирано се обяснява защо тази процедура е непрозрачна. Трябва да се спре или правителството трябва да даде ясни гаранции, че се провежда при ясни правила.

Смущаващо е, че решенията за стартиране на тези процедури са взети на 10 ноември, непосредствено преди подаването на оставка. Морално ли е, справедливо ли е правителство в оставка да организира процедури по толкова важни концесии. Времето, в което са обявявани-декември не съвпада с периода на подготовка на плажовете за следващия сезон”. Това смята Атанас Зафиров и допълва, чу според него няма непосредствена необходимост от провеждане на процедурата по това време на годината.

Настояваме или да се прекрати процедурата или да се дадат достатъчно ясни гаранции за прозрачност. Или следващият министър да преразгледа изцяло тази процедура, каза още Зафиров.

- реклама -