БСП изброи три препъни камъка пред коалицията

Три препъни камъка пред управляващата коалиция и кабинета изброи БСП. Това са

оръжията за Украйна, членството на Северна Македония в ЕС и БНБ.

След пленум на БСП, на който червените потвърдиха отстраняването на Калоян Паргов от шефския пост в градската организация на партията, Нинова направи равносметка. На нея соцлидерът, вице и икономически министър отчете два успеха, една слабост, три сериозни задачи и три проблема пред кабинета. БСП оценява положително работата на правителството и

дава висока оценка на работата

на своите четирима министри. Преди заседанието на „Позитано“ 20 повечето от членовете на пленума определиха БСП като факторът на стабилност в това управление, предаде „24 часа“.

Според отчета на Нинова, един от успехите на кабинета е, че е успял да преведе успешно страната през най-тежките зимни месеци в кризата. Провел е битка с опитите да се спекулира с цените. И е осигурил подкрепа за най-бедните, като 4 милиарда лева са се върнали в икономиката и семействата.

Вторият сериозен успех е приемането на бюджета за 2022 г., въпреки различията между партньорите. В този бюджет има два акцента – увеличението на публичните инвестиции и 1/3 от средствата бяха насочени към социални политики.

Имаме една слабост в правителството и това е нарушената координация и лоша комуникация помежду ни, отчете Нинова. Тя каза, че има 4 нива на комуникация, които се оказали твърде много и с излъчването на различни сигнали показвали несигурност и нестабилност. А ние искаме точно обратното – сигурност и стабилност, посочи соцлидерът. 3 важни задачи предстоят пред правителството: да се довърши управленската програма, тя да е силно подплатена от законодателна програма, от утре да започне подготовката за бюджета. Трите проблема са: оръжията за Украйна, Северна Македония и БНБ.

БСП категорично е против изнасянето на оръжия за Украйна.

Това е и ценностен избор, а няма по-висш такъв от мира, категорична бе Нинова. Червените няма да променят позицията си и за ветото на България по старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Още от утре БСП започва консултации с партньорите си в коалицията по няколко свои предложения по предстоящата актуализация на бюджета. Те са оформени след проучване на европейския опит. Да се обсъди ригулиране на цените чрез налагане на таван на някои цени и компенсиране на производителите през специален фонд – на някои енергоносители, на някои хранителни стоки. Има подробна практика в Испания, каза Нинова. Второто е – диференцирано ДДС най-вече на регулираните цени, за да е сигурно, че ще се намали. Въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане. Трето, преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход. Като груба манипулация и лъжа вицепремиерът определи твърденията на ГЕРБ, че правителството е посегнало на Сребърния фонд.

- реклама -