сн. БГНЕС

БСП искат изслушване на премиера за отношенията с РС Македония

Групата на „БСП за България“ настоя в парламента да бъде изслушан министър-председателя Бойко Борисов, който да даде информация пред депутатите за отношенията на страната ни с Република Северна Македония, преговорната рамка и евентуалното начало на преговорите на съседите ни за членство в Европейския съюз.

„В последните 2 седмици получихме немалко информация по медиите, тя, разбира се, е откъслечна. Българският парламент се ангажира много сериозно с този въпрос. Първо – с подкрепата на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество с РС Македония. Миналата година с позиция, свързана с нашите условия, червени линии за преговорната рамка. Вече две седмици в Комисията по външна политика не можем да получим каквато и да официална информация от Министерство на външните работи. А въпросът е достатъчно сериозен“, настоя Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна.

Според него премиерът, който вече демонстрира добро здраве след изолацията си, трябва да даде информация в пленарната зала за етапа на разговорите с Република Северна Македония и какви ще бъдат следващите стъпки на страната ни.

„Ако той не е в състояние, може би вицепремиерът Екатерина Захариева би могла да дойде, но българският парламент не може да бъде държан на тъмно по този въпрос. Притесняваме се, че се подготвят решения, които са в противоречие на позицията на парламента“, смята Кристиан Вигенин.

От своя страна председателят Цвета Караянчева увери, че ще се свърже с премиера Бойко Борисов, за да го информира за искането на народните представители за неговото изслушване.

- реклама -