изборите ЦИК процедура

БСП иска спешна смяна на ЦИК, преди края на законовия срок

Утре БСП ще внесе в парламента проекторешение за откриване на процедура за смяна на ЦИК и избор на нова изборна комисия. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя обясни, че по закон на 20 февруари изтича срокът, в който да започне процедура за нова ЦИК. Според нея управляващите се бавят с процедурата, която трябвало да стартира още в края на миналата година.

БСП ще сезира Венецианската комисия за внесени промени в Изборния кодекс между двете четения.

„Досега решенията на избирателните комисии се вземат с 2/3 мнозинство и също с толкова се подписват. Управляващите въвеждат падащ кворум с обикновено мнозинство и така елиминират другите партии при вземането на решенията в комисиите“, обясни Нинова.

БСП не са съгласни и с друга промяна. Досега, ако съдът отмени решение на СИК, се насочваха нови избори. От ГЕРБ предлагат това да отпадне и същата комисия да взема друго решение на база същите протоколи. Отменя се и правото да обжалваш едно решение с касационна жалба пред ВКС.

Според Нинова „ГЕРБ иска да узакони фалшификацията на изборите чрез промени в Изборния кодекс“.

От левицата се заканват още да се борят докрай на второ четене на Изборния кодекс да бъде въведено изцяло машинното гласуване.

БСП за Венецуела: Позицията на България да бъде за ненамеса във вътрешните работи на трета държава

„Прилагане на международното право и на върховенството на закона. Поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирно и спокойно излизане от тази ситуация“, допълни още Нинова.

- реклама -