БСП, система бонус-малус, обсъждане, Димитър Данчев

БСП иска оттеглянето на наредбата за „бонус-малус“

БСП настоява да бъде оттеглена наредбата за системата „бонус-малус“ и тя да бъде преработена.

Това обявиха в парламента от левицата.

„За нас е неприемливо за едно и също нещо водачът да бъде санкциониран няколко пъти – един път с афиш или акт, втори път – да му бъдат отнемани точки, трети път – да му се повишава премията за застраховката „Гражданска отговорност“.

Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев.

„Взимайки предвид обществената реакция на граждански и браншови организации, смятаме, че изготвената наредба не отговаря на очакванията на обществото, в това число и очакванията, че тази система ще допринесе за намаляване на пътнотранспортните произшествия“, подчерта Данчев.

По думите му според левицата в наредбата са допуснати сериозни пропуски и тя има нужда да бъде преработена.

От „БСП за България“ предлагат като първа стъпка тази наредба да бъде оттеглена от общественото обсъждане.

„Внесли сме предложение за промяна в Кодекса за застраховането, където казваме, че размерът на премията за застраховката „Гражданска отговорност“ може да бъде коригирано само на база нанесени щети. Проблемите, които създава сега действащият текст, при влизане в сила и на наредбата, са свързани с повишаването на корупционния риск и на затрупване на съдилищата с купища жалби за отлагане на повишаване на застрахователната премия“, поясни депутатът от левицата. По думите му най-вече се създава допълнителна тежест за транспортните фирми, които имат по-голям брой водачи.

„За нас „Бонус-малус“ системата трябва да има поощряващ ефект за водачите, а не само да бъде инструмент за процедурно увеличаване на застрахователната премия“, заключи Данчев.

- реклама -