Корнелия Нинова Цачева

БСП внесе искане за извънредно заседание на парламента за АЕЦ Белене

БСП внесе искане за извънредно заседание на Народното събрание за АЕЦ „Белене“.

Това съобщи председателят на партията Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

От левицата настояват за:

  • отмяна на парламентарното решение за спиране на АЕЦ „Белене”
  • отмяна на санкциите срещу Русия
  • отмяна на забранителния списък за пътуване на руски граждани

Правилникът на парламента дава право на председателя на НС Цецка Цачева да прекъсне депутатската ваканция и да свика депутатите извънредно.

„Какви преговори водиш, когато имаш решение на правителство и НС не само за спиране на проектите, но и за изграждане на парогазова централа на мястото на „Белене”, и си тръгнал да правиш работни групи, за да възстановяваш „Белене” след като парламентът ти е решил това“, попита Нинова.

Тя настоя, че сега е моментът от действията на Борисов и мнозинството да се види дали имат намерение да възобновят диалога и отношенията с Русия и дадат правни гаранции или просто имитират дейност заради президентската кампания.

„Борисов, да видим сега какво ще направите по нашето предложение. Очевидно тези правни гаранции са абсолютно необходими за възобновяване на разговорите“, допълни председателят на левицата.

„Премиерът Бойко Борисов направи голям политически гаф и беше разобличен от руска страна за това“, смята Нинова.

„След разговора с президента Путин, Борисов много възторжено обяви, че започва работа по възстановяването на всички енергийни проекти в България. Отговор от руска страна не закъсня и вчера президентът на Руската Федерация обяви – „да, сега виждаме и знаем, че българската страна иска да се върне към този проект, но понесохме загуби от отказа на европейците от „Южен поток” и намеренията им не ни стигат, трябват ни железобетонни гаранции с правен характер, а такива няма”.

Нинова цитира руския енергиен министър, че Русия не е получавала официални предложения от България за възобновяване на „Южен поток”, а Москва вече работи по други проекти.

Според БСП след това въпросът дипломатично е бил препратен към работни групи, междуправителствена комисия, която ще се състои догодина, но в същото време има голяма възможност „Турски поток” да тръгне и отново да заобиколи България.

Защо му трябваше на Борисов това изхвърляне след разговора с руския президент?, запита лидерът на БСП. Според Нинова – по този начин Борисов е започнал президентската си кампания. По думите й, така премиерът искал да убеди българите, че сменя курса във външната политика към Русия, за да спечели доверието им. „Този ход беше разобличен от руска страна“, категорична бе Корнелия Нинова.

ГЕРБ са против

Няма да има извънредно заседание на парламента заради „Белене“, заявиха по-рано от ГЕРБ. Според управляващите БСП се опитва да трупа дивиденти на фона на скандалите в партията.

Днес изтича едномесечният срок на Борисов за АЕЦ „Белене“

Днес изтича единият месец, който министър-председателят Бойко Борисов поиска, за да намери решение на казуса с АЕЦ „Белене“.

 

- реклама -