БСП, Иван Гешев, доклад, парламент
сн. БГНЕС

БСП иска изслушване на Иван Гешев в парламента

Депутати от парламентарната група на „БСП за България“ внася проект за решение, с което настоява главният прокурор Иван Гешев да изготви доклад, с който да отчете пред парламента свършеното от него от началото на мандата му.

От БСП искат отговори на няколко въпроса: Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Могат ли да се изнасят кореспонденции от прокуратурата? Може ли да се произнасят присъди без разрешение на съда? Как си взаимодействат властите? Кога може главният прокурор да дава политически оценки?

„Главният прокурор трябва да изготви доклад за това как се изпълняват законите за държавата през този период – от януари до юли, включително. Този доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание, като изрично подчертавам, че предложението включва докладът да бъде разгледан в зала“, обясни пред журналисти в парламента депутатът Антон Кутев.

Според него целта на тази процедура е да се изясни какви точно са правомощията на ръководителя на държавното обвинение, както и да стартира обществен дебат за това какви всъщност трябва да бъдат.

„Конкретно говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога и как? Без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Може ли и как да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство? Оправдано ли е това? При какви случаи? Как си взаимодействат властите?“, попита Кутев, който настоя на всички тези въпроси отговор на даде главният прокурор Иван Гешев.

„Ние последователно сме „за“ оставката на Иван Гешев и продължаваме да настояваме за нея“, заяви още депутатът от левицата.

От партията се надяват докладът да постави началото на поредица от действия, които да поставят на политическо и публично обсъждане правомощията на прокуратурата и взаимодействията и с действащото законодателство.

- реклама -