БСП иска дебат в НС за позицията на България по пакта за миграция на ООН

Искаме дебат в българския парламент за позиция на България по пакта за миграция на ООН и ще предприемем парламентарните механизми това да се случи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС.

Искаме премиерът да дойде и да обясни кой, кога и защо реши да присъедини България към този пакт, който не защитава българския национален интерес и европейските ценности, добави Нинова.

„В този документ, се казва, че на мигрантите, които нямат паспорти, им се издават и ако има един мигрант на територията на Европа, сме длъжни да приемем цялото му семейство, колкото и да е голямо то. Решението се  свежда до това- нелегалната миграция да се трансформира в легална. Мигрантският пакт съединява механично съвсем различни правни статуси – този на бежанеца, който сме длъжни да защитим по всички международни правни норми и на търсещия по-добър живот мигрант по всякакви причини, включително и екологични“, се казва в декларацията на левицата.

Този пакт за миграция ще бъде разглеждан на 10- 11 декември тази година в Маракеш, каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Той посочи, че все още няма решение на правителството. Пo думите му, следващата сряда комисията по външна политика и вътрешната комисия в НС ще проведат дебат с трите ресорни министерства, които са участвали в преговорния процес – МВР, МТСП и МВнР. На това съвместно заседание ще бъде обсъдена българската позиция.

„Съобразно това обсъждане и съобразно документите, които ще бъдат предоставени на парламента, Народното събрание ще излезе със своя позиция”, каза Гаджев. Той допълни, че Министерският съвет трябва да вземе решение за състава на българската делегация за Маракеш и за българската позиция до 1 декември. Ролята на НС ще бъде чута в тази позиция, каза той и точно затова на 14-ти ноември се прави дебат по темата.

С документа, който предстои да се подпише през декември в Маракеш, Организацията на обединените нации цели въвеждане на ред в миграционните потоци.

Вчера глобалният пакт за миграцията беше тема за бурни дебати в Германския Бундестаг.  „Алтернатива за Германия“ е срещу документа и призова правителството да не го подписва. Първият упрек е, че обществеността съзнателно не е информирана. Крайнодесните изтъкват, че в пакта разликата между “ предоставяне на убежище“ и „икономическа миграция“ се размива. Освен това чрез документа, според „Алтернатива за Германия“, миграцията по заобиколен начин става човешко право.

След публикуването на окончателния проект на споразумението на 11 юли САЩ бяха първата страна, която отказа да го одобри. След това се оттегли и Австралия. В Европа Унгария и наскоро Австрия обявиха, че няма да го подпишат. Очаква се и правителството на Чехия следващата седмица да гласува за неучастие на страната в глобалния пакт за миграцията на ООН.