Нинова пенсии проблеми ГЕРБ ощетени

БСП: Има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират

Има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират.

Това обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на пресконференцията в Министерския съвет след среща при премиера със социалните партньори и НОИ.

От 68 000 души, които се очаква да се пенсионират от 1 януари 2019 г., 31% ще бъдат ощетени и ще получат по-малки пенсии, каза Нинова като цитира прогнозните данни, представени от НОИ вчера.

„Волята на премиера е да има ощетени”, заяви лидерът на БСП в отговор на казаното от социалния министър Бисер Петков: „Волята на премиера по темата за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек”.

По думите ѝ хаосът е започнал при реформата „Калфин” (Ивайло Калфин от АБВ беше социален министър за известно време в предишното правителство на Борисов).

 

„Ние сме последователни, че правителството на Борисов с различни партньори АБВ и Обединени патриоти провеждат такава целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива, работещите днес, които няма да могат да получат достойна пенсия за труда, който са положили.

Второ: това е посегателство върху най-слабата и уязвима група в обществото – пенсионерите. Трето: Абсолютно типично за тях и днес го проявяват, противопоставят една група българи на друга група, което е абсолютно недопустимо”, заяви Нинова.

„Днес заявяват, е няма да има ощетени и такава била волята на премиера.

Само, че питам: Ние премиерско-волева република ли сме или законова парламентарна република? Ако искат нещо да правят, то това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това мнозинство, с този премиер приемат два пъти”, заяви лидерът на БСП.

По думите на Нинова от тяхната претенция за управление на стабилността и правителство на стабилността, остана управление на хаоса във всички системи в държавата. „Така не може да се управлява държава и постоянно да се ощетяват хората, в повечето случаи най-бедните и най-уязвимите”, заяви лидерът на БСП.

„Хаосът в държавата има своята цена и може би утре в парламента ще има сделка. Тази сделка ще бъде между Цветанов и Марешки, затова искаме да знаем, какъв е предметът й“.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев на пресконференция. Той заяви, че социалистите искат да разберат- каква ще бъде цената за оцеляването на кабинета на ГЕРБ.

„Без тази сделка между ГЕРБ и „Воля“ кабинетът пропада“, коментира народният представител. Стойнев заяви още, че българският народ трябва да знае параметрите и политическата цена на тази сделка и затова БСП иска медиите да присъстват на тези разговори, а не те да се правят на затворени врати. „Това е сделката на годината  тя не може да бъде осъществена на тъмно и задкулисно, както досега“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

 

 

- реклама -