БСП КНСБ Нинова Димитров бюджет данъци

БСП и КНСБ единни за промяна на данъчната система, на противоположни мнения в оценката за Бюджет 2019 – Видео

Депутатите от БСП и представители на КНСБ разговаряха в парламента за бюджета за догодина.

„Имаме еднакво виждане и мнение, че промяната в данъчната система е наложителна“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на Flashnews от парламента.

„Споделяме, че това е най-добрият бюджет, който е правил Борисов, но може да бъде и по-добър, тук се разминаваме с БСП“, каза още той.

Димитров похвали и политиката на кабинета за ДОО. „За съжаление няма да видим по-голямо увеличение от тези 5,7% на пенсиите, които ще бъдат изядени предварително“, допълни той.

„Благодаря на КНСБ за високата оценка, която дадоха на „Визия за България. Имаме съвпадения и различия по бюджета. По данъчната политика се радваме, че сме на едно мнение за промяна на данъчното облагане. Най-вече наблегнах на данък „Дивидент“. Обсъдихме различните варианти за по-справедливо данъчно облагане. На едно мнение сме, че трябва да се направи преизчисление на пенсиите. Възрастните хора не могат да живеят така“, каза след това Корнелия Нинова.

„12 социални плащания са замразени. Не споделяме, че този бюджет е най-добрият за последните 10 години. Нашият въпрос е какъв ще е ефектът от тези повишения в разходната част. Бюджетът за догодина увеличава неравенството“, продължи Нинова.

Разминаване имало и по въпроса с данъка върху старите коли, отчете Нинова. И отново каза, че днес ще внесе предложение този данък да отпадне.

Димитров отново заяви, че е поискал над 1 млрд. лв. за повишение на заплатите, но от КНСБ са доволни и на отпуснатите и предвиде в бюджета малко над 800 лв. „Данакът върху старите коли беше направена централна тема. Предвидените приходи са 20 млн. лв. Те са по една директива. Смятам, че е една преувеличена приказка – 2 млн. коли ще платят 20 млн. лв. Всички можем да направим една проста аритметика“, коментира темата Пламен Димитров.

- реклама -