БСП и ИТН няма да участват в преговорите за промени в Конституцията

БСП и ИТН няма да участват в преговорите за промени в Конституцията. От Столетницата обявиха, че конституция не се пише на коляно и няма да участват в предварителни разговори. Когато бъдат внесени конкретни проекти – тогава ще решим, заяви Корнелия Нинова.

Получихме покана от Кирил Петков и Христо Иванов

(„Продължаваме Промяната – Демократична България“) за разговори за конституционно мнозинство от 180 гласа. Това каза на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

„Както знаете те имат 160-те, но за бързата процедура

за промяна в Конституцията трябват 180 гласа. Събрахме нашите колективни органи, Изпълнителното бюро и парламентарната група, и имаме решение да не участваме в предварителни разговори“, обясни Нинова.

Тя добави, че когато в комисията по конституционни въпроси бъде внесен проект черно на бяло, официален, тогава ще се произнесат по всеки текст или ще правят техни предложения за допълнителни текстове.

Нинова смята, че Конституцията трябва да се променя много внимателно.

Попитана каква е тяхната визия по отношение на фигурата на главния прокурор, Нинова каза, че след консултации с конституционалисти, които ще проведат другата седмица, ще информират.

Филип Станев също заяви, че ИТН няма да участват в Комисията по конституционни въпроси.

„Всички обстоятелства подсказват някакво

изнасилено желание за конституционна реформа“, обясни той

„Нямаме членове на комисията по Конституционни въпроси и няма да участваме в нея. Бъдещето на тази комисия продължава да бъде неясно. ИТН няма да участва, имаме твърде много съмнения, твърде много обструкции по отношение на това, което комисията ще извърши като бъдещи юридически действия.

Съществуването й е нещо ново за българския правен свят”.

Това заяви депутатът от ИТН Филип Станев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той обоснова отказа на партията им да участват в комисията с членството на Делян Пеевски в тази комисия. „Всички обстоятелства подсказват някакво изнасилено желание за конституционна реформа. Намираме се в политическо изолационно отношение от страна на другите партии”, каза Станев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено