Тошко Йорданов
Снимка: Кадър NOVA

БСП и ИБНИ приеха поканата за разговори с ИТН

ПГ „БСП за България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ са получили официални покани за консултации с „Има такъв народ“ около сформирането на правителство. И двете формации потвърдиха, че ще се явяват на тях в събота, които ще са публични и ще се проведат в парламента.

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ настояват за публични преговори по подкрепата за сформиране на правителство, както и техните приоритети да намерят място в програмата на следващия кабинет. Те вече имат писмена покана от „Има такъв народ“, относно сформирането на правителство, неговият персонален състав и програма.

„Ние казахме ясно, че ангажимента, който сме поели за вдигане на доходите, преизчисляване на пенсиите, за подкрепата на младите родители и децата, че тези ангажименти трябва да намерят място в програмата на следващото управление“, коментира тя. Новината беше съобщена от председателя на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова пред журналисти в кулоарите на парламента.

„Ние сме готови за диалог. Разговорите между парламентарните групи са необходими и задължителни, за да намерим необходимия път, така че да не оставим страната в следващите месеци без стабилно управление. Ще участваме в тези разговори“, коментира Манолова.и уточни, че няма да подкрепят управление с участието на ГЕРБ и ДПС.

„Ще настояваме ревизията на предишното управление да продължи и за съдебна реформа, което е общ ангажимент с партиите на протеста – „Демократична България“ и „Има такъв народ“, което да върне у гражданите чувството за справедливост и да ограничи неограничената власт на главния прокурор. Ние не желаем постове и позиции, не желаем да участваме в парцелиране на властта. Ще чуем и за персоналния състав, програмата е важна, но е още по-важно и какви хора ще я изпълняват. Ние вече сме внесли законопроект за преизчисляване на пенсиите. Затова са разговорите, за да се изчистят спорните моменти. Тук ще се носи политическа и морална отговорност за неизпълнени ангажименти, които са били поети“, посочи тя.

„Ще настояваме преизчисляването на пенсиите да се случи веднага – не пенсионерите да чакат 1 януари, 1 юли. Хората трябва да усетят промяната по джоба си, а пенсионерите имат от подкрепа. Пари в бюджета има – прихода над 1 млрд. Лева. Тези пари трябва да бъдат насочени веднага към българските пенсионери. Решение за преизчисляване на пенсиите може да влезе в сила примерно още от първи октомври“, заяви още Манолова.

По-късно и лидерът на БСП потвърди, че са получили покана от „Има такъв народ“ за консултации по отношение на съставяне на правителство.

„Всичко, което ще се случи в тези разговори, ще бъде публично. Те ще бъдат отнесени след това към Националния съвет на БСП. Тези решения при нас се взимат от колективните органи. Там ще ги обсъдим и ще получим мандат от Националния съвет как да процедираме. Очакваме от „Има такъв народ“ да предложат визия, приоритети и предложения за сътрудничество“, коментира още лидерът на БСП.

- реклама -