Изборния кодекс

БСП и ГЕРБ отново в схватка при гласуването на Изборния кодекс

ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през тази година, като не изпълнят закона за цялостно въвеждане на машинното гласуване. Тази теза застъпи по време на дебатите по приемането на Изборния кодекс лидера на БСП Корнелия Нинова.

Машинно гласуване без бюлетини – след изборите тази година

„Машинното гласуване бе въведено в Изборния кодекс през 2014 г., с пътна карта през 2019 г. да имаме такова във всяка изборна секция в България. След като по уверение от председателя на бюджетната комисия имаме пари за закупуването на машини, след като имаме технически възможности, защо 5 години ги няма? Защото управляващите от ГЕРБ искат да ви подменят гласа. Защото машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв“, критикува от парламентарната трибуна червената лидерка.

Нинова заплаши да сезира Венецианската комисия и Конституционния съд за поправките на ГЕРБ и ще запознае лично с тях европейските посланици в България. БСП също така призоваха президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс.

„Обръщаме се към всеки българин, който иска да бъде свободен. Към всички свободомислещи  – леви, десни, центристи. Ние сме различни идеологически, можем да спорим, колкото искаме, по данъчна реформа, по здравна реформа, но нека днес се обединим, защото имаме кауза за обединение. Тя е да спрем диктатурата на режима Борисов днес и всяка диктатура на която и да е партия утре„, завърши Нинова.

ГЕРБ: Подобни твърдения граничат с атака срещу демократичния ред в страната

Притеснително е внушението, че изборите могат да бъдат фалшифицирани. Те не са минали. Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков отговори на изказването на лидера на ГЕРБ Корнелия Нинова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс.

„Това, което вие правите без никакви доказателства, граничи с атака срещу демократичния ред в страната. Ние трябва да бъдем много отговорни към изборния процес. Когато доверието в изборите бива нарушавано, тогава демокрацията изчезва, институциите са нелегитимни и обществото изпада в хаос. Така всички български граждани, на които говорите, започват да говорят зле“, обърна се Биков към опозицията.

В изказването си той подчерта, че левицата акцентира на твърденията, че изборите може да бъдат фалшифицирани единствено от страх да не ги загуби. „Това може да върши работа на вашия конгрес след изборите, но това е удар срещу демократичните устои на българската държава“, смята той.

Без социологически данни в деня на изборите

Остава забраната медиите да разпространяват междинни социологически данни в изборния ден и в деня за размисъл преди изборите, решиха депутатите при днешното гласуване на промените в Изборния кодекс.

Предложението за отпадане на ограничението бе на депутата от ГЕРБ Диана Саватева и вчера то срещна одобрение на второ четене от Правната комисия. Днес обаче, на провело се извънредно заседание, текстовете бяха прегласувани, а в пленарна зала – отхвърлени.

„Идеята за тази промяна дойде от самите медии. От една основна медия, подкрепена от други 14. Ние, като вносители, сме се вслушали в гласа на една професионална общност, която работи на терен. На следващите избори, ако нашето предложение не се приеме, медиите ще бъдат принудени да изпадат в почти комични ситуации“, заяви Саватева по време на дебатите, която до последно защитаваше тезата си.

Според нея дори и социолозите са намерили предложението за разумно.

„Самите избиратели имат право да получават информацията такава, каквото е, а не да я получават по някакви „сиви“ пътеки. Колкото е по-голямо пространството за проверената, коректната, вярната информация, толкова по-малко пространство остава за информацията, която има неясен източник“, аргументира се депутатът от ГЕРБ.

В крайна сметка предложението за отпадане на ограничението не срещна одобрението на мнозинството и бе отхвърлено с едва 6 гласа „за“

 

 

- реклама -