БСП
сн. БГНЕС

БСП и ДПС с остри критики към ГЕРБ заради свикването на Велико Народно събрание

Бащите на Конституцията са предвидили дълга процедура и квалифицирано мнозинство да я предпазят, защото ако действаше предложението на ГЕРБ тя щеше да се променя със скоростта на противоепидемичните мерки. Така заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков коментира внесеното от управляващите предложение за свикване на ВНС, което гледат депутатите днес.

БСП, както и ДПС са против.

„Когато вчера привечер изневиделица разбрахме, че първата тема на днешното заседание ще бъдат проектите на нова Конституция и решение за свикване на ВНС, първоначално ни обзе почуда: „Това пък сега откъде се взе“. Нима не се отказаха от този фарс след кристално ясното и силно критично становище на Венецианската комисия, което сами потърсиха. Това беше естественият въпрос на много от нас“, каза още Зарков.

По думите му обаче изненадата на опозицията не е траела дълго. „Конституционният кьорфишек, каквото по същество са двата проекта, в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията. В края си явно търси отново да отвлече вниманието. Този път на влошаващата се здравна, социална и икономическа криза“, коментира Крум Зарков.

Той обърна внимание на суспендирането на Търновската Конституция от княз Александър Батенберг.

„Хегел твърди, че историята има тенденция да се повтаря. Маркс допълва, че това става първо като трагедия, после като фарс. Вярно ли е не знам, но спомнете си сега преди да гласувате, че след прокламацията на Батенберг наистина се свиква ВНС. То суспендира Търновската конституция, започва режимът на пълномощията. Не твърдя, че желанието на мнозинството тук или това на Борисов тук да организират диктатура. Но съм убеден, че рискуват да започнат процес, върху който нямат контрол и дълбоко не разбират. Дори и държавници от световен мащаб и историческо значение са допускали подобни грешки. „Защо мислите, че на 67 години тепърва ще ставам диктатор?“, се провикнал Шарл дьо Гол, когато тръгнал към властта във Франция. Разсмели се французите, избрали го, а 11 години по-късно – вижте какво съвпадение, го свалили. По повод на един негов конституционен референдум. Свалили своя най-почитан и до днес герой. Свалили създателят на петата република. Свалили го, защото ползавйки се от огромния авторитет, генералът започнал да злоупотребява с правото си, организирал плебисцити и заобикалял Конституцията. Свалили го значи, защото спрял да уважава Конституцията. Конституцията, която сам преди това бил вдъхновил и приел. Именно това правят демократичните Констиутции. Предпазват народа от злоупотреба с власт, но и самата власт от патологиите на властта. Това прави нашата Конституция от 1991 г.“, каза още Крум Зарков.

Предложената нова Конституция не отговаря на обществените нагласи и очаквания – призовавам ви да спазваме действащата, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата по проекта за свикване на ВНС.

сн. БГНЕС

„В началото на тази сесия на 44-ото Народно събрание ние от ДПС ясно и категорично заявихме, че няма да се подпишем под внасянето на нова Конституция на Република България и че няма да гласуваме за свикване на ВНС, каквато е и точката, която разглеждаме. Според нас предложеният проект на нова Конституция от ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант на проекта, написан на бързо, беше се отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост, търпимост и пак по същия начин така набързо намериха някакво място в предложения проект“, допълни още Карадайъ.

Той се обърна към депутатите и им каза, че Конституцията, правата на личността, нейното достойнство и сигурност трябва да бъдат издигнати във върховен принцип, а не ей така между другото пропускани или включвани в някакъв текст.

„Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Конституцията или новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор за сериозни дебати в спокойни, нормални и креативно политическо време. Предложената нова Конституция категорично не отговаря на обществените нагласи и очаквания. Когато ГЕРБ говори и предлага нова Конституция, трябва с действията си да докаже, че спазва сега действащата, включително тук и в Народното събрание, включително в законодателството, включително и от председателя на Народното събрание. Уви – свидетели сме на погазване на Конституцията на Република България и законите на страната и от председателя на Народното събрание и от ГЕРБ в Народното събрание и в законодателството“, коментира още Карадайъ.

източник: Фокус

- реклама -