БСП: Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

мръсен въздух София буферни паркинги община София

Общински съветници от групата на БСП питат в разпространена позиция защо столичният кмет Йорданка Фандъкова не прилага мерки срещу замърсения въздух.

„Съгласно решение Столичен общински съвет от 06.12.2018 г. при прогноза или наличие на следните неблагоприятни метеорологични условия през зимния период: жълт код за мъгла и/или инверсия, и/или безветрие, и/или ниско атмосферно налягане и други на НИМХ, водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев, т.нар. „зелен билет“.

С това решение предприемането на съответните действия за реализиране на мярката „зелен билет“ се възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

През последните два дни в София сме свидетели на парадоксална ситуация. Свидетели сме не на прогноза за висока степен на замърсяване, а на наличие на няколкократно по-високи стойности от допустимите за замърсеност на въздуха. А управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие.

Затова не може да не зададем няколко въпроса:

Защо кметът Йорданка Фандъкова не изпълнява решение №855/2018 г. на СОС и не въвежда мярката „зелен билет“?

Това решение за нея задължително ли е или е поредната пиар акция на Столична община, създаваща имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на проблема под килима?

На кое място в приоритетите на кмета Йорданка Фандъкова се нарежда здравето на гражданите?“