БСП Конституционен съд следене телефони ЗЕС
Снимка: БГНЕС

БСП дава на Конституционния съд текстове в ЗЕС за следенето на телефоните

БСП за България внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на новите текстове в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина.

Опасенията на левицата са, че тези промени няма да важат само по време на извънредно положение и нарушават правата на гражданите.

Това са текстове, които позволяват на МВР да проследяват чрез мобилните им телефони граждани, обект на ограничителни заповеди по закона за здравето. Пороците на тези текстове са много, но големият риск е, че те отварят широко вратата за злоупотреби и възможно масово проследяване на голям брой хора, обясни зам.-шефът на ПГ на БСП Крум Зарков. Той и колегите му Георги Свиленски и Филип Попов внесоха искането в КС.

Тези текстове бяха пришити към закона за извънредното положение, обясни Зарков. Под благопривидния предлог за защита на общественото здраве, ГЕРБ и ОП позволиха на МВР да проследяват мобилните телефони без предварително съдебно решение, допълни той.

И обясни, че тази промяна няма да е само за времето на извънредното положение, а ще важи и след края му. Даде за пример, че по тези текстове се локализират терористите, а обществената опасност не е еднаква за тях и хората под карантина. Имало достатъчно други начини органите на реда да следят за спазването на заповедта на здравния министър, без да се налага проследяване на трафични данни.

Снимка: БГНЕС

БСП оспорва също, че промените са направени на крак между първо и второ четене, без необходимото обсъждане.

А те засягат базисни, исконни конституционни права на хората, каквито са неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията, обясни червеният юрист.

Затова БСП иска освен по самите текстове, КС да се произнесе и принципно до каква степен може да се правят предложения между двете четения, без те да имат каквато и да е връзка с приетия на първо четене законопроект.

Неведнъж сме алармирали за този проблем, но законодателната арогантност на мнозинството достига такива размери, че КС е длъжен да се произнесе и по този въпрос, каза още Зарков. И допълни, че много от лобистките поправки и законодателните недомислици се случват именно по този път.

И днес, когато управляващите саботират парламентарния контрол, когато медии и гражданско общество са притиснати до стената, КС има особено важна роля за защита на демократичните устои на нашата държавност, коментира зам.-шефът на червената група.

- реклама -