БСК позиция Сашо Дончев Сотир Цацаров среща бюджет ДОО НЗОК

БСК се разграничи от председателя си – не е бил упълномощен да се среща с главния прокурор

БСК: Никога не сме участвали в задкулисни договорки

УС на БСК не е инициирал и не е упълномощавал своя председател за провеждане на среща с главния прокурор. Това се казва в позиция на УС на БСК, след като от камарата са се запознали с наличната фактология относно проведен разговор между Сотир Цацаров и Сашо Дончев.

Ако такава среща е инициирана, тя трябва да се проведе в сградата на БСК или на Главната прокуратура на РБ, и за резултатите от нея да се даде необходимата публичност, съгласно утвърдения ред. Имаме пълното основание да смятаме, че Сашо Дончев не е искал лична среща с главния прокурор, още по-малко в качеството си на председател на УС на БСК.

В този смисъл, замесването на БСК в контекст на задкулисие, политическо инженерство и вмешателство в работата на държавните институции е некоректно, манипулативно и не отговаря на обективната истина.

Политическата намеса от всякакво естество противоречи на Устава на БСК и на основните принципи на организацията.

Вече повече от 35 години БСК следва неотлъчно принципа на ненамеса в политиката и равна отдалеченост от всички политически сили. Убедени сме, че това е правилният подход за ефективна защита на интересите на нашите членове, в частност, и за позитивно развитие на българската икономика и общество, като цяло.

УС декларира категоричната си позиция, че прилаганият от БСК до момента подход на прозрачност в отношенията с институциите ще остане непроменим и занапред.

БСК никога по никакъв повод не е участвала в задкулисни договорки и политическо инженерство. Във всичките си действия БСК винаги се е ръководила от принципите на прозрачност и обективност, като своевременно е информирала членовете си и обществеността за своите предложения и публични активности.

УС на БСК осъжда и се противопоставя на всеки опит на публични фигури да търсят решения на отделни проблеми по начин, различен от утвърдените законодателни и обществени норми на открит диалог и публичност.

Възприемаме разразилия се медиен скандал като опит за отвличане на общественото внимание от много по-значими теми и проблеми, се казва още в позицията на БСК.

- реклама -