Бизнесът иска отсрочка на подмяната на касовите апарати и настоява за спешна среща с премиера

От името на 28 браншови организации Българската стопанска камара  настоява за спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов във връзка с промените в Наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, съобщиха от камарата.

До края на март 2019 г. регистрираните по ДДС лица трябва да сменят касовите си апарати заради новите изисквания към фискалните устройства, софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти.

Срокът за нерегистрираните по ДДС лица е до края на юни идната година.

В писмото до премиера организациите подчертават, че подкрепят усилията на кабинета за повишаване на фискалната дисциплина, ограничаване на нелоялните търговски практики и намаляване дела на „сивата“ икономика, но са притеснени заради кратките срокове, в които бизнесът трябва да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредбата, както и непрецизно формулираните текстове, които създават неяснота, правна несигурност и икономическа непредвидимост.

В писмото се изтъква, че промените в наредбата засягат практически всички стопански субекти, от всички сектори на икономиката. Това означава, че сме изправени пред потенциална опасност в началото на следващата година да се стигне до сериозно социално напрежение, което бихме искали да предотвратим, отбелязват организациите.

- реклама -