Bulgarian biometric passport on wooden table

Брюксел: „златните паспорти“ са риск за сигурността

„Златните паспорти”, предоставяни от държави от ЕС срещу инвестиции, са риск за сигурността. Това  заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Според Брюксел паспортите срещу инвестиции създават опасност за сигурността, за корупция, избягване на данъци и пране на пари в съответните европейски страни.

Говорителят приветства като „положителна първа стъпка“ решението на Малта да спре издаването на такива документи за граждани на Русия и Беларус. Той отбеляза също, че Комисията води срещу Малта и Кипър наказателни процедури по въпроса с паспортите за чужди инвеститори. По неговите думи ЕК няма да се поколебае да предприеме следващи стъпки.

За нас „златните паспорти” нарушават правото на ЕС, когато получателите им нямат ясна връзка с издаващата държава, добави той. По неговите думи преразглеждането на решенията по вече издадените паспорти е в ръцете на съответните държави от ЕС.

Преди две седмици парламентът прие на първо четене прекратяване на възможността у нас за издаване на БГ паспорти срещу инвестиции. Депутатите одобриха проект за промени в закона, внесен от МС. В същото време обаче отхвърлиха проекта, внесен от ДПС, макар той също да предвиждаше премахване на тази възможност. В проекта обаче беше предвидена и пълна проверка на издадените дотук т.нар. „златни паспорти“.

За златните паспорти: ДПС дава на прокуратурата и премиера Кирил Петков

След като НС отхвърли пълната проверка, предложена от тях, ДПС сезираха прокуратурата. По сигнал, че БГ паспорти са били раздавани на руснаци и китайци, като реално са били превъртани едни и същи суми, минавали през една и съща банка. Миналата седмица, в рамките на проверката, като свидетел беше разпитан шефът на Агенцията по инвестициите Стамен Янев. Той бе начело на институцията от 2015 г. до 2020, като миналата година отново беше назначен там. От настоящия премиер Кирил Петков, който тогава беше служебен министър на икономиката.

- реклама -