ЕК готовност санкции Русия отражение

Брюксел задейства наказателна процедура срещу три страни членки заради мигрантите

Еврокомисията задейства наказателна процедурата срещу Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да приемат мигранти по квотите на ЕС

Това се казва в разпространено днес съобщение на ЕК.

Страните нарушителки може да бъдат наказани с големи глоби. Най-тежко е наказанието от лишаване на право на глас в Съвета на ЕС. То още не се е прилагало.

През есента на 2015 година ЕС взе решение да приеме на своя територия 160 000 мигранти и бежанци, които тогава се намираха в Гърция и Италия. Разпределението трябваше да стане на квотен принцип, а квотите се определяха според населението на съответната страна членка и други фактори. Полша се задължи да приеме 7000 души, Чехия 1600, Унгария 1300, Словакия 900 души.

Днес тези страни се обявяват срещу това решение. В началото на годината ЕК започна преговорите с „непослушните“ страни членки, за да разреши проблема извънсъдебно, но не постигна резултати.

Последните две години Полша и Унгария не приеха нито един мигрант, Чехия прибра 12, а Словакия 16 души.

Основен критерий за дисциплинарните действия срещу трите страни от Вишеградската група стана отказа им да поемат каквито и да е задължения към мигрантите през последните 12 месеца. Словакия избягна тази участ, защото изрази готовност да приеме ограничен брой мигранти.

Общият брой на бежанците, влезли в ЕС през периода 2015-2016 година, надхвърля 21,5 милиона души.

- реклама -