Брюксел за случая Груевски: ЕС няма да се намесва, това не трябва да се политизира

Европейският съюз не иска да се намесва в случая с бившия премиер Никола Груевски и с неговата молба за политическо убежище в Унгария. Това заяви говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич.

„Това е случай, който не трябва да се политизира“, заяви Коциянчич.

„Наясно сме със ситуацията по отношение на г-н Груевски. Не коментираме текущото съдебно производство. Върховенството на закона е основен принцип на Европейския съюз, на държавите-членки и страните-кандидатки. Очакваме всички заинтересовани страни да действат в строго съответствие с установените правила. Това е съдебна процедура, която не трябва да се политизира“, каза Коциянич, цитирана от Плусинфо.

Това е първата реакция на официален Брюксел по делото Груевски.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев заяви, че ЕС ще бъде информиран за разследването, като Македония очаква държавите-членки да сътрудничат и да спазват международното законодателство.

Заев с теорията, че Груевски е бил отвлечен

ЗаевПроведено е двойно разследване, за да се разбере как Никола Груевски е избягал от страната. Според него е сигурно, че бившият македонски премиер е напуснал с дипломатически автомобил. Веднага след като разследването приключи министерството на вътрешните работи на Македония ще обяви всички подробности, заяви Зоран Заев.

Знаем, че Груевски е в Будапеща и няма никакво съмнение в това. Очакваме да бъде екстрадиран, за да изпълним присъдата.

„Уверявам гражданите, че ще направим всичко възможно в нашата компетентност да екстрадираме Груевски и да изпълним присъдата. Няма да се спрем, докато това не се случи. Искам публично да попитам дали Груевски доброволно е напуснал Македония преди издаването на присъдата или е бил отвлечен. Очаквам Груевски и Унгария да дадат отговор”, заяви Заев на пресконференция.

Според него с бягството си Никола Груевски признава вината си.

- реклама -