Турски поток Сърбия, Турски поток, тръби, газ,

Брюксел: „Северен поток” не отговаря на целите на ЕС

Проектът „Северен поток 2” не подпомага целите на Енергийния съюз на ЕС. Това заяви по време на сесия на Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Анхел Канете.

„Той се отклонява от целите на Енергийния съюз, докато нашите цели са да повишим сигурността на доставките при конкурентен пазар на газ”, каза Канете. Той подчерта, че „трябва да има диверсификация на източниците”, но реализацията на проекта няма да допринесе за това.

„Говорим за това, че е необходим конкретен правен режим. Газопроводът „Северен поток 2” е в особена ситуация и това трябва да се отчита”, каза еврокомисарят.

Същевременно Канете подчерта, че „мнозинството страни от ЕС приветстват мандата за „Северен поток 2”.

По-рано Канете каза, че „Европейската комисия иска да води преговори с Русия за постигане на специален режим, който да отговоря на всички принципи на енергийното законодателство на ЕС, за да се запази функционирането на вътрешния европейки енергиен пазар”.

На 9 юни Еврокомисията поиска от членките на ЕС мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на газопровода „Северен поток 2”.

На 26 юни ЕК представи проекта си за мандат на Съвета на ЕС, след което беше дадено време за проучването му

Както поясни по-рано зам.-председателят на ЕК с ресор Енергиен съюз Марош Шефчович, ЕК смята да води преговори с Русия за изработването на междуправителствено споразумение, което да гарантира съответствието на този документ с „международните и европейските енергийни норми”.

Това включва прозрачност при функционирането на газопровода, недискриминационно формиране на тарифи. Гарантиране на достъп до тръбопровода на независими компании. Както и гарантиране на независимостта на оператора на бъдещия газопровод.

Въвеждането в експлоатация на „Северен поток 2” е насрочено за края на 2019. Тръбопроводът трябва да минава по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до бреговете на Германия. Пропусквателната способност на всяка от двете тръби ще е 27,5 млрд. куб. м. годишно.

Новият газопровод ще удвои мощността на първия „Северен поток”, който следва същия маршрут. Капиталните разходи се оценяват на 8 млрд. евро, а общата стойност на проекта – 9,9 млрд. евро.

За планиране на строителството и експлоатацията на газопровода беше създадена швейцарската компания Nord Stream 2 AG, която сега е собственост на „Газпром”.

Източник: ТАСС

- реклама -