Брюксел поиска проверка и за „златните визи“

Държавите-членки на ЕС да направят проверка и за рисковете от издаването на „златните визи“ – разрешение за пребиваване срещу инвестиции, настоя Брюксел.

ЕК, цитирана от БТА, излезе с призив днес към държавите от Съюза незабавно

да отменят всички съществуващи схеми

за предоставяне на т. нар. „златни“ паспорти – осигуряване на гражданство срещу инвестиции. Както и да извършат задълбочени проверки на опасностите, свързани със „златните“ визи.

Комисията отбелязва, че след руското нападение срещу Украйна допълнително се очертават заплахите от тези схеми.

„Някои

санкционирани от ЕС руски или беларуски граждани,

или граждани на тези страни, които ярко подкрепят войната в Украйна, може да са придобили европейско гражданство или право на дългосрочен престой в ЕС. Включително да пътуват свободно в Шенгенското пространство“, пояснява ЕК.

Затова препоръчва държавите в ЕС да оценяват дали да не бъдат отнети „златните“ паспорти на руски или беларуски граждани, включени в санкционните списъци. „Златните“ визи на руски или беларуски граждани, подлежащи на санкции, следва да бъдат незабавно отменени, след самостоятелна оценка. И в съответствие с правилото за съразмерност, основните права и националното законодателство на държавите в ЕС. Тези мерки следва да се прилагат за руски или беларуски граждани, които ярко подкрепят войната в Украйна, се допълва в съобщението.

Всеки, който притежава гражданството на държава от ЕС, е гражданин на ЕС.

Гражданството на ЕС автоматично дава право на свободно движение,

достъп до европейския вътрешен пазар и права на глас и да бъде избран на европейски и местни избори. Това засяга всички държави от ЕС, а опасностите от такива схеми са допълнително изяснени заради руското нахлуване в Украйна. Такива схеми не са съвместими с принципа на искрено сътрудничество в ЕС и с идеята за европейското гражданство, пояснява комисията.

Доскоро „златни паспорти“ – т.е. гражданство срещу инвестиции, се издаваха от 3 държави – Кипър, Малта и България. Миналата седмица парламентът одобри текстовете в закона, забраняващи практиката. А по предложение на ДПС бе прието и да се направи

проверка на вече издадените „златни паспорти“.

В същото време обаче депутатите не приеха друго предложение на ДПС – да се прекрати и практиката на „златните визи“. Въпреки че от движението предупредиха, че скоро Брюксел се обърне внимание и на тази практика. Предупреждение, което днешната позиция на ЕК потвърждава.

Парламентът сложи край на „златните паспорти“

- реклама -