банките еврозоната

Брюксел обещава още помощи за разширяването на еврозоната

Европейската комисия иска да насърчи още повече европейските страни, желаещи да се присъединят към еврозоната, чрез нови технически и финансови помощи, които ще бъдат уточнени през декември, съобщи заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер припомни, че еврото е призвано да стане единна валута на целия ЕС и предложи създаването на „присъединителен инструмент, предоставящ техническа и понякога финансова предприсъединителна подкрепа“.

„Поддържайки стриктни критерии за присъединяване, предлагаме техническа и финансова подкрепа, която ще бъде уточнена при представянето“ на пакет от реформи на 6 декември, уточни Домбровскис в Талин в навечерието на срещи на министрите на финансите от еврозоната и от ЕС.

Сред страните, които биха могли да се възползват от такива помощи е България, отбелязва АФП. Не беше посочена никаква сума обаче.

Двете изказвания бяха направени в контекста на леко забавяне на темпа на присъединяване на нови членки на еврозоната, сякаш единната валута, пострадала от гръцката криза, привлича по-малко от преди страните от ЕС, посочва АФП. Последните, които приеха еврото, са трите балтийски страни – Естония през 2011 година, Латвия през 2014 година и Литва през 2015 година.

„Европейската комисия има волята да насърчава страните членки, но ако те не желаят, няма механизъм, който да ги задължи,“ подчерта Домбровскис.

Австрийските ръководители днес се обявиха против пожеланието на Юнкер за присъединяване на максимален брой страни от ЕС към еврозоната, като Виена припомни прецедента с гръцката криза.

Източник: БТА

- реклама -