изиска

Брюксел ще изиска страните членки да окажат помощ на България в охраната на границата с Турция

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще изиска страните членки на ЕС да окажат помощ на България за охрана на границата й с Турция. Това са съобщили източници от Евросъюза преди срещата на високо равнище в Братислава.

Става въпрос в България да бъдат изпратени граничари и техника, които да защитят границата ни с Турция от мигрантския поток. Предполага се, че Доналд Туск ще призове да бъде оказана конкретна, оперативна подкрепа на България във възможно най-кратък срок.

Срещата в Братислава

Лидерите на 27-те държави членки на ЕС се събират в столицата на Словакия в края на идната седмица. Очаква се те да обсъдят плановете за укрепване на сигурността и мерките за отбрана след Брекзит.

В края на август премиерът Бойко Борисов настоя пред германския канцлер Ангела Меркел България да получи финансова и логистична подкрепа за охрана на границите.

Преди ден унгарският премиер Виктор Орбан призова да бъде помогнато на България за справяне с мигрантската вълна.

Снощи българският премиер обсъди кризата с миграните в нови разговори по телефона с Виктор Орбан, сръбския премиер Александър Вучич и германския лидер Ангела Меркел.

- реклама -