споразумение

Брюксел и Лондон: Няма условия за финализиране на сделката

След проведения днес 90-минутен разговор между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера на Великобритания Борис Джонсън, Би Би Си публикува съвместното им изявление.

„Съгласихме се, че не са налице условия за финализиране на споразумението поради оставащите значителни различия по три критични въпроса: равни условия, управление и риболов“, пише в него.

„Помолихме нашите главни преговарящи и техните екипи да подготвят преглед на оставащите разлики, които да бъдат обсъдени на физическа среща в Брюксел през следващите дни“, се казва в съвместното изявление.

Днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние определи нов срок за края на преговорите по Брекзит, като предупреди, че те няма да продължат след сряда. Пред евродепутати и посланиците на ЕС в Брюксел Барние заяви, че преговорите са „далеч от финала“ и се очаква разговорите да продължат до средата на седмицата, но не повече.

Според високопоставен дипломат от ЕС, резултатът все още е несигурен, като ЕС е готов да направи необходимото, за да се споразумее за справедлива, устойчива и балансирана сделка за гражданите в ЕС и Великобритания. Лондон ще трябва да избира между такъв положителен резултат или резултат без сделка.

Междувременно стана ясно, че Великобритания е готова да внесе поправки в текста за спорния законопроект за вътрешния пазар, нарушаващ уславията по споразумението за Брекзит. Според разпространено от пресслужбата на Даунинг стрийт съобщение, преговорите напредват и в близките дни всичко ще стане ясно.

По-рано Лондон отказваше категорично да прави каквито и да е промени в текста на закона, но след като в неделя започна последният етап от търговските преговори, заяви готовност за определени отстъпки.

- реклама -