Брюксел дава пари на страните, приютили бежанци

Страните, приютили бежанци, ще получат европари. Това става възможно, след като Европейският парламент даде днес зелена светлина за

пренасочване на средства от ЕС за регионално развитие и убежище

към страните от съюза, които приютяват хора, бягащи от руското нашествие в Украйна. Новината беше съобщена от пресслужбата на институцията.

Само две седмици след като Европейската комисия представи съответното предложение, евродепутатите приеха мерките. Те бяха гласувани по неотложна процедура с 562 гласа „за“, два „против“ и трима „въздържал се“.

Фондове за сближаване за бежанците

Актуализацията на действащите правила на политиката на сближаване ще позволи бързото преразпределяне на наличните средства. Целта е да се подпомогнат държавите от ЕС и техните региони да предоставят спешна подкрепа на бягащите от руската агресия в Украйна. Това може да включва средства по политиката на сближаване за периода 2014-2020 г., които все още не са разпределени или изразходвани. Както и допълнителни 10 милиарда евро от фондовете „REACT-EU“.

Държавите от ЕС могат да подадат заявление до ЕС за възстановяване на средствата, които са изразходвали за подпомагане на украинските бежанци, със задна дата. Считано от 24 февруари – деня, когато Русия нахлу в Украйна. ЕС ще може да финансира 100% (вместо обичайните 85%) от средствата за сближаване, изразходвани от държавите членки, за още една година.

С 575 гласа „за“, 4 „против“ и 3 „въздържал се“ евродепутатите удължиха с една година – до средата на 2024 г. – и срока, в който

може да се използват фонд „Убежище, миграция и интеграция“

и фонд „Вътрешна сигурност“ за периода 2014-2020 г. Целта е да се даде на държавите членки бърз достъп до неизползваните средства. 420 милиона евро може да бъдат освободени, за да бъдат изразходвани за настаняване, храна, здравни грижи или допълнителен персонал.

По данни на службата на върховния комисар на ООН за бежанците след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари повече от 3 милиона души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

Следващи стъпки

Сега проектът за правила ще бъде предаден на Съвета на ЕС за официално приемане. Регламентът ще влезе в сила един ден след като бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Източник: Труд

- реклама -