ДДС

Брюксел даде 1 месец на Полша да реформира съдебната си система

Европейската комисия даде на Полша едномесечен срок да приведе съдебната си система в съответствие с европейските норми. Това се казва в писмо на ЕК, разпространено на нейния сайт.

В писмото се посочва, че полското право не съответства на европейското заради въведената възрастова граница за пенсиониране при двата пола (65 г. при мъжете и 60 г. при жените), което представлява дискриминация по полов признак.

ЕК не е съгласна още с предоставеното на правосъдния министър право по свое усмотрение да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст, а също да назначава или да отстранява председателите на съдилищата.

Ако до един месец Варшава не отстрани тези положения, ЕК може да заведе иск срещу Полша в Съда на ЕС, подчертава се в писмото.

Спорните промени в полското законодателство бяха въведени след 2015 година, когато на власт дойде дясната консервативна партия „Закон и справедливост“.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви преди две седмици, че Варшава не е обявила „конкретни мерки“ в своя отговор на първото предупреждение от Брюксел.

ЕК посочва, че заплахата за съдебната независимост идва от полския министър на правосъдието, който получава „дискреционна власт за удължаване на мандата на съдиите, които са достигнали пенсионна възраст, както и за освобождаване и назначаване на ръководители на съдилища“.

ЕК предупреди, че може да предприеме още по-сериозни действия, заявявайки, че е готова да задейства процедурата за т.нар. Член 7 на ЕС, ако съдиите на Върховния съд бъдат уволнени. Член 7 е предназначен да поддържа принципите на правовата държава, т.нар. „ядрен вариант“, който може да замрази правото на глас на държавата в срещите на министрите на ЕС.

Правните реформи предизвикаха масови улични протести в Полша и повдигнаха опасения за върховенството на закона в една от водещите източно-комунистически държави в ЕС.

- реклама -